VELIKA ŠTETA

Kubicina tužna realnost: Povratak je skoro nemoguć!

16.11.2013 u 16:25

Bionic
Reading

Robert Kubica priznao je da je njegov povratak u Formulu 1 gotovo nemoguć zbog tjelesnih oštećenja zadobivenih u teškoj nesreći 2011. godine

Podsjetimo, 28-godišnji Poljak bio je na glasu kao jedan od najbržih vozača elitnog automobilističkog natjecanja u razdoblju dok je vozio za BMW i Renault od 2006. do 2010. godine. No, pripremajući se za novu sezonu, Kubica je doživio tešku nesreću u veljači 2011. na jednom talijanskom reliju, prilikom koje je polomio kosti ruke, šake i noge.

Oporavak je trajao gotovo godinu dana uz velikog broj operacija, no iako se vratio za volan automobila i izuzetno uspješno nastupa u reli utrkama, čini se da povratak u Formulu 1 nije moguć. Refleksi i sposobnost upravljanja volanom pri velikim silama mu više nisu isti.

'Mogao bih voziti F1 bolid na jednoj ili dvije test staze. Ali to nema smisla, kad se ne mogu utrkivati,' priznao je za Robert Kubica za BBC pa dodao:

'Samo jedna osoba može suditi o tome što mogu za volanom, a to sam ja. San mi je vratiti se, moj cilj, ali bit će jako teško, gotovo nemoguće. Neću prihvatiti priliku ako nisam sto posto spreman. Ako se stvari poprave, vidjet ćemo. Zasad se koncentriram na reli.'

Iako se na prvi pogled tako ne čini, vožnja relija manje je zahtjevna od Formule 1, posebno fizički.

'Reli mi pomaže prilikom oporavka. Dosta napredujem za volanom reli automobila. Vožnja na šljunku je jako zahtjevna. Puno je trenutaka u kojima osjećam veliki pritisak na ruku i šaku. Znam da mi to ne pomaže u mojem najvećem ograničenju, vožnji formule. Ali ne mogu to kontrolirati, no dat ću sve od sebe,' zaključio je pobjednik Velike nagrade Kanade 2008. godine.