PREDSTAVLJENA SEZONA

Kreću i juniori, Hajduk brani titulu

17.08.2012 u 10:39

Bionic
Reading

Danas je u Zagrebu u organizaciji Meteora Produkcije održana konferencija za medije na kojoj je najavljena nova sezona Prve HNL – juniori, a predstavljena je i treća sezona istoimenog televizijskog projekta

Kao i u prethodne dvije sezone TV gledatelji će zahvaljujući Meteora Produkciji, a putem SPTV-a i mreže regionalnih TV postaja svakoga tjedna imati priliku pratiti jednu utakmicu. Novost je da se ove sezone uvodi polusatna emisija na dvotjednoj bazi koja će se baviti najzanimljivijim događanjima, a pobliže će predstavljati i omladinske škole te najperspektivnije mlade nade.

Najavljeno je kako u Prvoj HNL – juniori nitko neće ostati zakinut te da će svi klubovi tijekom sezone dobiti prostor u televizijskom eteru.

Idejni začetnik ovoga televizijskog projekta Vedran Prga zahvalio se HNS-u, Udruzi prvoligaša i povjereniku natjecanja Josipu Breznom na dosadašnjoj suradnji, ali ipak, imao je određene zamjerke:

'Infrastruktura je najveći problem ovoga natjecanja. Određeni klubovi juniorske utakmice igraju na stadionima koji imaju katastrofalne uvjete što predstavlja velike probleme ukoliko želimo snimati utakmice. Iz tog razloga želio bih zahvaliti klubovima poput Slaven Belupa, Hrvatskog dragovoljca, Varaždina, Zadra i Osijeka kojima nikada nije bio problem juniorsku utakmicu staviti na glavni teren. Nadam se da će i drugi krenuti njihovim stopama u narednoj sezoni. Također nadam se kako će sponzori prepoznati ovaj projekt jer ovo je trenutno jedina nogometna liga koja se prikazuje na nekoj hrvatskoj televiziji, a može se gledati potpuno besplatno, bez potrebe za plaćanjem dodatnih platformi ili paketa.

Vedran Prga je također napomenuo na raritet vezan uz kup natjecanje. Naime, prošle sezone je Meteora
Produkcija osigurala emitiranje finala juniorskog kupa, dok su gledatelji ostali uskraćeni za seniorsko finale.

Zbog podizanja kvalitete projekta pojačane su i omentatorske snage u novoj sezoni. Uz Marka Šorlija i Vedrana Prgu projektu se od naredne sezone priključuju Tomislav Pašiček i Igor Šustić.

Ovo će biti posljednja sezona da se u Ligi natječe 16 lubova. Naime, od iduće sezone slijedi smanjenje na 14 klubova, a iz tog razloga nas osim uvijek zanimljive borbe za vrh, ove sezone očekuje i iznimno zanimljiva borba za opstanak u najelitnijim društvu. Izbornik U-19 reprezentacije Dinko Jeličić smatra kako će Dinamo, Hajduk i Osijek biti glavni favoriti za naslov.

'Osijek je zadržao kostur svoje prošlosezonske momčadi, a isto je učinio i Dinamo. Naime, oni su prošle godine nastupali pretežno s ulaznim juniorskim godištem, dok će ove sezone kod njih prevladavati izlazno godište. Hajduk će predstaviti jednu mladu i poletnu momčad koja je prošle sezone nadmoćno osvojila kadetski naslov, a na Ramljakovom turniru su pokazali da se bez većih problema mogu nositi sa starijim godištem.'

Jeličić se osvrnuo i na nastupe prošlogodišnjih ponajboljih juniorskih igrača u seniorskim sastavima
Hajduka i Slaven Belupa.

'Iskoristio bih priliku da posebno pohvalim Hajdukove bisere Josipa Radoševića i Antonija Milića koji su odigrali jednu odličnu utakmicu protiv milanskog Intera, ali tu ne smijemo izostaviti niti Slavenovog Darija Čanađiju koji od početka sezone ima jednu konstantu, a dvije odlične utakmice odigrao je protiv španjolskog Athletica. Naravno, oni nisu jedini igrači koji su iskočili. Imamo nekoliko reprezentativnih kandidata u Dinamu, Lokomotivi, a ne treba zaboraviti da će neki dečki ove sezone igrati Drugu HNL u sesvetskom Radniku i stobrečkom Primorcu.'

Direktor svih hrvatskih nogometnih reprezentacija, a donedavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić, pohvalno se izrazio o cijelom projektu.

'Mi smo ovo natjecanje pokrenuli prije desetak godina i pokazalo se kao jedan veliki plus jer su mladi igrači mogli igrati nogomet na jednoj višoj natjecateljskoj razini. Zahvaljujem svima u Meteora Produkciji jer su prepoznali ovaj projekt i potrudit ćemo se da im pomognemo u budućnosti. Za HNS je ovo od iznimnog značaja jer nam je cilj što više propagirati rad s mladima.'

Konferenciji za medije nazočio je i voditelj omladinske škole NK Zagreba, Dražen Madunović. Prisutne je najviše zanimalo kako je on vidio nedavnu pobjedu svojih juniora nad vršnjacima iz milanskog Intera.

'Pobjeda nad aktualnim europskim juniorskim prvacima najbolja je moguća najava sezone. Činjenica je da je nama važnije izbaciti 2 – 3 igrača za seniorsku momčad po sezoni nego osvojiti naslov juniorskog prvaka. Ipak, niti rezultat nije nebitan. Ove sezone naše juniore vodit će kao i prošle sezone Ivo Milić.'

Miroslav Stipić, stručni sukomentator na projektu Prva HNL – juniori i poznati zagrebački trener izjavio je kako uspjeh U-19 reprezentacije nije slučajan već je pretežno produkt ovoga natjecanja. tipić je naglasio kako gotovo svaka momčad po sezoni izbaci 2 – 3 igrača za svoju seniorsku momčad što je pokazatelj kvalitete rada hrvatskih trenera. Također je pohvalio i projekt čiji je i sam sudionik:

'Smatram da je odlično što se juniorska liga može pratiti putem malih ekrana. Putem povratnih informacija sam dobio potvrdu da su utakmice iznimno praćene i mogu samo zahvaliti Meteora Produkciji što su mi pružili priliku da budem dio projekta.'

Novi trener aktualnog prvaka, HNK Hajduka, je Hari Vukas koji je prošle sezone s kadetima osvojio naslov. Kako će većinu ovosezonske juniorske momčadi Hajduka činiti prošlosezonski kadeti logično je da je upravo on preuzeo momčad od Stipe Andrijaševića. Vukas je za medije poručio:

'Naš cilj ove sezone je isprofilirati prvotimce za budućnost, ali uvijek ostaje činjenica da Hajduk kao klub mora pobjeđivati. Rezultat je mjerilo rada, a juniori su natjecateljska kategorija. Prošle sezone naslov nam je puno značio jer je došao nakon nekoliko sušnih godina, a mi ćemo nastojati i ove sezone ostvariti isti plasman. Drago mi je što će i u narednoj sezoni cijela Hrvatska imati priliku upoznati naše mlade nade, a moram priznati da i nama trenerima puno znači kada neku juniorsku utakmicu možemo pogledati putem malih ekrana.'

Za kraj naglasimo kako se Prva HNL – juniori na male ekrane vraća vrlo atraktivnim derbijem 2. kola. Na pomoćnom terenu na Poljudu susreću se Hajduk i Osijek koji su se prošle sezone borili za naslov do posljednjeg kola. Tzv. 'veliki derbi' između Dinama i Hajduka igra se u desetom kolu u Zagrebu.