kvalifikacije za ep

'Kraljice šoka' desetkovane su ozljedama uoči odlučujućih utakmica za plasman na EP: Osakaćeni smo i jedino nas srce može izvući...

19.04.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija otputovala je u Graz gdje je u srijedu protiv Ukrajine očekuje odlučujući kvalifikacijski dvoboj za plasman Europsko prvenstvo

Izbornik Nenad Šoštarić ostao je bez čak pet igračica, zbog ozljeda u dva ključna susreta kvalifikacija za Europsko prvenstvo, s Ukrajinom i Češkom, neće igrati Tea Pijević, Gabrijela Bartulović, Katarina Ježić, Tena Petika i Ivana Dežić.

No, problemima za 'kraljice šoka' tu nije kraj jer je još ranije ove sezone na operaciju morala Larissa Kalaus, Ivana Kapitanović nije posve zdrava, baš kao i Ćamila Mičijević, a obje su propustile sinoćnji trening, izbornikova glavobolja još je puno veća.

'Dobro da je izbor 35 igračica, na svako mjesto stavljamo po pet igračica, ali sada smo u situaciji da su nam prve tri golmanice ozlijeđene. Ivani Kapitanović spustio se hematom iz kuka i teško će biti spremna za srijedu. Tea Pijević ima problema s ligamentima, doći će ovdje, ali isto ništa od toga, a Lucija Bešen deset dana nije trenirala radi distorzije zgloba. Ona fizički može, ali je izvan treninga. Ostale su nam Gabrijela Bartulović iz Dunaujvarosa i Antonija Tucaković. Imamo problem i s Katarinom Ježić koja je prije deset dana zaradila plantarni fascitis ili puknuće kosti stopala, preopterećena je, igra stalno, 60 minuta u svom klubu i jednostavno nije izdržala te nemamo ni nje u ovom trenutku. Još uvijek ne znam kakva je situacija s Ćamilom koja je imala problema s bolovima u leđima pa i tu priču moramo provjeriti. Kada to lijepo zbrojite, onda ćete vidjeti da nam fali pola prve sedmorke', pojasnio je izbornik Nenad Šoštarić.

Hrvatska nema pravo na pogrešku ako želi otići na Europsko prvenstvo potkraj godine i braniti broncu osvojenu prije nepune dvije godine. Samo dvije pobjede jamče nam odlazak na Europsko prvenstvo koje će se igrati u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

'Moramo pobijediti u obje utakmice. Cure moraju dati svoj maksimum pa i više od toga, ja i dalje apsolutno vjerujem da mi to možemo, sposobni smo za to bez obzira u kojem sastavu igramo. Ove dvije utakmice su utakmice želje, moramo htjeti više i od jednih i od drugih i onda tu želju i htijenje pokazati na igralištu bacanjem na svaku loptu, pomaganjem u svakom trenutku, ozbiljnost u svakom trenutku i duboko sam uvjeren da onda možemo napraviti dobar rezultat', uvjeren je izbornik 'kraljica šoka' koji se nada i podršci navijača:

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski rukometni savez HRS

'Graz je 120 kilometara od Zagreba i bilo bi prekrasno kada bi cure osjetile kako je igrati pred toliko navijača u hrvatskim obilježjima. Ovo je varijanta u kojoj smo zbilja osakaćeni i jedino nas srce može izvući te ono što mi znamo, a znamo igrati rukomet. Potpora navijača nam je jako bitna jer kada imaš taj huk za leđima, cure potpuno drugačije reagiraju.'

Prva je na redu Ukrajina, reprezentacija koja je nakon dva odigrana susreta bodovno izjednačena s Hrvatskom, ali ima i dvije utakmice manje.

Ukrajina ima dvije vrlo dobre golmanice Judit Balogh i Mariiu Gladun, a prvo ukrajinsko ime je Iryna Glibko, 32-godišnja članica Ramnicu Valcee koja je zabila šest golova u prvom susretu u Rijeci.

Premda rat bijesni u njihovoj domovini, rukometašice Ukrajine u posljednjih dvadesetak dana treniraju u Češkoj i Austriji i bit će spremne i silno motivirane u Grazu. Šoštarić je istaknuo kako, bez obzira na sve, neće biti 'popuštanja' Ukrajinkama.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija, 18.4.2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski rukometni savez HRS

'Kada je počelo to čudovišno događanje u Ukrajini bio sam među prvima koji je već na prvoj utakmici Lokomotive htio staviti ukrajinsku zastavu i milijun drugih stvari, međutim ovo je sport. Mi tu pokušavamo pokazati tko je bolji i želimo isto tako prikazati svoju državu u lijepom svjetlu na sljedećem prvenstvu Europe. Volimo ih, cijenimo ih, pomoći ćemo im gdje god treba i kad god treba, bilo koji klub u Hrvatskoj i bilo koji trener u Hrvatskoj. Moj im je broj na raspolaganju 24 sata. Ali za vrijeme utakmice ja ne poznajem nikoga, niti svog brata, niti svoju suprugu, ja želim pobijediti, a pogotovo kada igramo za Hrvatsku jer je to nešto najsvetije', zaključio je hrvatski izbornik Nenad Šoštarić.

Utakmica između Hrvatske i Ukrajine igra se u srijedu (20. travnja) u Grazu od 18 sati u Raiffeisen Sportpark dvorani.