ZNA SE PRVAK

Kraj 'skandala' - FIA razriješila slučaj 'Vettel'

29.11.2012 u 14:27

Bionic
Reading

Međunarodna federacija autosportova (FIA) potvrdila je u četvrtak da Sebastian Vettel nije napravio ništa ilegalno na Velikoj nagradi Brazila i da mu ostaje naslov svjetskog prvaka u Formuli 1

Tijekom srijede se u brojnim svjetskim medijima pojavila snimka na kojoj se čini da je Red Bullov vozač pretekao Jean-Erica Vergnea (Toro Rosso) pod žutim zastavama, odnosno žutim svjetlom na semaforu, što je zabranjeno. Da se to doista dogodilo, Vettel bi trebao biti kažnjen s 20 sekundi što znači da bi sa šestog u konačnici pao na osmo mjesto, a samim time bi svjetski prvak postao Fernando Alonso (Ferrari) koji je u Sao Paulu bio drugi.

FIA je potvrdila i da se nijedna momčad dosad nije službeno žalila na spomenuti slučaj.

Iz Ferrarija su u srijedu navečer potvrdili da još uvijek razmišljaju o žalbi, ali sada to vjerojatno više nema smisla nakon što su iz FIA-e potvrdili za Autosport da je u Vettelovom potezu sve bilo čisto.

Naime, žuto je svjetlo na semaforu bilo upaljeno prije trećeg zavoja, a zeleno, koje označava ponovnu slobodu pretjecanja, 150 metara prije četvrtog zavoja. No, između dva semafora je bio smješten sudac koji je mahao zelenom zastavom, a prema pravilima FIA-e, sudac ima prednost pred semaforom. Dakle, kada je Vettel ugledao suca i njegovu zelenu zastavu, nije trebao čekati zeleni semafor i prestigao je Vergnea legalno.