PARAGVAJ

Kolektivne molitve za ozdravljenje najboljeg strijelca

28.05.2010 u 09:13

Bionic
Reading

Metak ispaljen početkom godine u glavu 30-godišnjeg Salvadora Cabanasa, nakon nerazjašnjenih događanja u WC-u noćnog kluba u Mexico Cityju, bacio je nogomet u stranu, pa kad se ne bi radilo o ljudskom životu koji je ipak važniji od najvažnije sporedne stvari na svijetu, moglo bi se frazirati da je taj pucanj teško ranio i paragvajski nogomet

No tu dolazimo do čuda od kojeg javnost sada pokušava napraviti senzaciju. Jedna od najvećih zvijezda paragvajskog sporta, napadač premazan zapanjujućim asortimanom loptačkih znanja u igračkom zenitu, fantastično je prebolio operaciju i oporavlja se brže od svih očekivanja. Nakon što je javljeno da je na rehabilitaciji počeo igrati košarku i pucati nogometne slobodnjake sa 15-ak metara te da s ocem govori maltene samo o Mundijalu, javnost je započela diskusije o vrhunaravnom povratku iz mrtvih pravo na nogometne ledine.

Ima nečeg ljudožderskog u globalno izraženoj potrebi javnosti, servisirane histeričnim senzacionalizmom medija, da u toj industriji čuda i čudesa posegne za ljudskim stradanjem i od njega pokuša napraviti sočnu nacionalnu, sportsku i sličnu soap operu: naposljetku je Cabanasov agent ipak otklonio mogućnost da se u JAR-u pojavi kao igrač. Kakva tragedija za oglašivače, urednike tabloida, nogometnu industriju! U neka druga vremena, kada vrhunskim sportom nisu gospodarili novac i showbizz, takav bi podvig možda nešto i značio.

Uz takve se priče na Mundijal sprema osvježena paragvajska četa izbornika Gerarda Martina, koji je odlazak nekolicine veterana nadomjestio 'junacima' iz U-19 selekcije. Glavninu odgovornosti trebali bi preuzeti iskusni bundesligaš Nelson Valdez i Roque Santa Cruz, eksplozivan napadač graciozne tehnike koji odlično koristi visinu u skok-igri. Kvaliteta simbioze mladih i veterana bit će na kušnjama.

PROGNOZA: Bile su to dosad najuspješnije južnoameričke kvalifikacije za Paragvaj, ali La Albirroju je kroz njih vodio nastrijeljeni Cabanas. Skupina F nudi im prostora za prolaz, no pored Italije u drugom krugu iznenađenje bi mogla biti – Slovačka.