CRTICE INDOORSA...

Ključni Goranov savjet Čiliću za trijumf u finalu

10.02.2014 u 13:06

Bionic
Reading

Iza nas je deveto izdanje teniskog zagrebačkog Indoorsa. Marin Čilić upisao je četvrtu pobjedu u Domu sportova, Goran Ivanišević prvu trenersku u karijeri, a publika je mogla vidjeti raskošnog Tommyja Haasa, sjajno 'dublera' Marcela Mela, domaće uzdanice, jedan rekord i akutni nedostatak ovoga turnira

KLJUČNI GORANOV SAVJET

Nakon finala i pobjede Čilića nad Haasom (6:3, 6:4) Marinov trener Goran Ivanišević otkrio je ključan savjet. Unaprijeđuju raznovrsnost odličnog drugog 'kick' servisa, ali Goran je otkrio Haasovu najslabiju točku.

'Haas mi je jedan od najdražih i prateći ga na turniru vidio sam da ga se lako može uhvatiti 'na krivoj nozi'. Više nije mlad i mora čitati poteze, i često krene trčati u prazan prostor i prije udarca protivnika. Rekao sam Marinu da digne glavu i hvata ga, i tako je na kraju spasio break loptu. Marin onaj forhend u 90 posto slučajeva šalje dijagonalno i Haas to zna, ali sad je dobio paralelu i ostao je daleko,' kaže Goran koji je s ovom titulom krenuo u lov na Gorana - igrača. S reketom u ruci osvojio je 22 naslova, poželimo treneru da bude još ozbiljniji.

OTKAZI

Trebao je ovo biti najjači turnir u Zagrebu nakon 2006. (tada su igrali Ljubičić, Ferrer, Gasquet, Ančić, mladi Đoković, Wawrinka i Murray...), ali nije mu bilo suđeno. Otkazali su Dimitrov, Raonić, Melzer, Štepanek, Lopez, Tipsarević... Ako se vrate, kao što su priopćenjima obećali čeka nas sjajno jubilarno deseto izdanje ATP turnira. U ovom neatraktivnom terminu nikakvih garancija nema, ali trud se na kraju uvijek negdje pokaže.

SVJETSKI REKORD

Ivo Karlović ponovno nije uspio probiti svoje barijere. I polufinale Zagreba i pobjeda nad Ivanom Dodigom ostali su nedostižni, ali Karlo je u svom gradu svladao Nijemca Brandsa, te taj dvoboj obilježio izjednačavanjem rekorda po broju aseva u mečevima na dva dobivena seta. Nemoćni Brands inkasirao je 44 asa, čime je Ivo izjednačio rekord Marka Philippoussisa.

'Da sam znao, drugačije bih servirao zadnje poene. Samo da mi je netko rekao,' rekao je poslije Karlović i otkrio tajnu svog ubojitog servisa.

'Nije samo servis. Tu je puno rada, koordinacija, eksplozivnost, mišići i ljepota općenito,' uz smijeh završava najubojitiji teniski bombarder.

HAAS - OZLJEDE UGASILE ZVIJEZDU

Tommy Haas trebao je biti jedan od najvećih igrača posljednjih 15-ak godina. Nijemac je prije 11 godina bio drugi igrač svijeta, no tada se dogodila tragična prometna nesreća i Tommy je propustio čitavu godinu zbog ozljede, a kasnije i brige za oca koji je završio u komi. Vratio se u TOP 10, ali manje i veće nevolje opet su se ispriječile na putu igraču koji je unatoč svemu igrao barem četvrtfinala na svim Grand slam turnirima.

Rijetko je bio potpuno spreman, ali prošle sezone vratio se u vrh i upisao svoju 500. pobjedu u karijeri. Po tom kriteriju je 31. igrač svih vremena, a bekend mu je i s 35 godina na leđima još vijek u svjetskom vrhu. Kaže da bi se volio vratiti - ako bude i dalje aktivan. Samo da ga zdravlje posluži, ostalo u slučaju Tommyja Haasa nikada nije bilo upitno.

KRAH WIMBLEDONSKIH FINALISTA

Osim Čilića, Dodiga, Karlovića, mladog Ćorića i Haasa u singlu najviše pažnje publike ovoga tjedna trebali su privući aktualni finalisti wimbledonskih parova Ivan Dodig i Marcelo Melo. No, vidjelo ih je tek 300-injak gledatelja jer su ispali u prvom kolu. Marx i Mertinak (kasniji finalisti) nisu baš sretan ždrijeb za otvaranje turnira, ali 'naši' nisu bili na svojoj razini i toga su itekako bili svjesni

Melo je, iako je razočarao na terenu, oduševio izvan njega. Riječ je o iznimno pristupačnom sportašu koji će do mile volje pričati o tenisu, nogometu, Brazilu... Sjajan tip koji ne voli strku i privilegije, ne preostaje ništa nego zaželjeti mu sreće i - trijumf u Wimbledonu koji si je i sam zaželio u sezoni u kojoj brane status trećeg para svijeta. Do godine, i novog dolaska u Zagreb.

Hawk-eye uvijek zabavi publiku, samo što uopće nije jeftin


OKO SOKOLOVO

Turnir je funkcionirao sjajno. Organizatori su gutali gorke pilule u vidu otkaza zvijezda, ali nagrađeni su finalom iz snova i punim tribinama u nedjelju. Pred njima je jubilej u vidu desetog izdanja, a uoči njega se postavilo pitanje koje bi postavilo nove standarde turnira.

Htio bih se vratiti, ali turniru treba 'hawk-eye',' rekao je Haas bez insinuacija o nekim krađama.

Direktor Horvat potvrdio je da je problem isključivo financijske naravi (spominjala se svota od 100.000 eura po turniru) i da će ponovno pregovarati s ATP-om o uvjetima korištenja atraktivne spravice koja igračima na središnjem terenu donosi mir, a gledateljima dodatnu zabavu.