NOVI RAT NA TERENU

Klasik! Hrvatska je stara francuska mušterija, ali...

19.01.2014 u 19:41

Bionic
Reading

Niti jedna rukometna reprezentacija nije imala toliko uspjeha na terenu protiv Kauboja kao Francuska. Je li francuski kompleks Balićeve generacije stvar prošlosti ili će se nastaviti?

Pred nama je još jedan rukometni klasik, dvoboj starih rivala koji su obilježili reprezentativna natjecanja u posljednjih deset godina. Bio je to u prošlosti okršaj čvrste francuske obrane protiv lepršavog hrvatskog napada, a rezultati su u gotovo svim ključnim utakmicama išli na stranu našeg protivnika.

Nakon zlata u Portugalu i Ateni, sjajna hrvatska reprezentacija predvođena Ivanom Balićem pala je u sjenu Karabatića, Omeyera i društva. Francuzi su osvojili apsolutno sve: europska i svjetska prvenstva te Olimpijske igre. Među bolne poraze svakako spadaju finale SP-a u Zagrebu 2009. godine, finale EP-a u Austriji 2010., kao i ispadanja s Olimpijskih igara u dvobojima protiv Galskih pijetlova 2008. i 2012. godine.

No, stvari se mijenjaju u svijetu rukometa i na posljednja tri velika natjecanja naši su bili ti koji su dvaput bili uspješniji. Ostat će u sjećanju uvjerljiva pobjeda prošle godine na SP-u u Španjolskoj, u četvrtfinalu turnira, kao i godinu prije na EP-u u Srbiji. Nova generacija Hrvatske predvođena Duvnjakom bliže je novoj generaciji Francuske, u kojoj više nema Dinarta, Omeyer je polako na zalazu, kao i Fernandez te Narcisse.

Hrvatska definitivno ima izgleda pobijediti Francusku i praktički osigurati plasman u polufinale, no valja biti i oprezan. Francuzi su se ove godine digli. Pobjede protiv Rusije, Srbije i Poljske svjedoče tome. Posljednja međusobna utakmica prošle jeseni na prijateljskom turniru u Norveškoj završila je uvjerljivom pobjedom Francuske protiv Hrvatske.

'Čine mi se opasniji nego prošlih godina, iako su stalno osvajali medalje. Djelomično su pomladili momčad sa izuzetno kvalitetnim igračima koji su izrazito motivirani jer ti igrači nisu ništa osvojili. I sada im se pruža prilika da se uz tu staru gradu vrate tamo gdje su bili,' izjavio je bivši reprezentativac Goran Šprem za Mediaservis pa dodao:

'Mi s ovom utakmicom možemo jako puno dobiti, ako pobijedimo. Međutim i ako izgubimo još ništa nije izgubljeno jer još imamo dvije utakmice s reprezentacijama koje realno možemo pobijediti i zato ne vidim nikakav pritisak da ne bi pobijedili. Oni će igrati na to da udare baš na Duvnjaka, i to će biti vrlo vjerojatno odmah vidljivo. Već godinama se njihova obrana bazira na tučnjavi na rubu incidenta i znaju gdje im prijeti glavna opasnost te da je Duvnjak trenutno najbolji igrač svijeta bez konkurencije. Zato znaju da upravo njega moraju zaustaviti ako žele pobijediti.'

Bit će teško, u to nema sumnje. Ali bit će to i pravi spektakl, užitak za gledanje...