FINALE U TORINU

Kladite se pametno: Sevilla ili Benfica?

14.05.2014 u 11:32

Bionic
Reading

Benfica je već mjesecima u odličnoj formi, ali protiv nje su famozno Guttmanovo prokletstvo i niz od sedam izgubljenih kontinentalnih finala te čak 14 dvoboja protiv španjolskih klubova koje nisu pobijedili, dok je Sevilla u oba svoja dosadašnja finala izašla kao pobjednik

Španjolsko prvenstvo još uvijek nije završilo, ali Sevilla već neko vrijeme zna kako ne može ni naprijed, ni nazad, te je fokus usmjeren na današnje finale Europske lige. Za vikend je tako momčad iz Andaluzije poražena kod davljenika Getafea, ali je trener Unai Emery zaigrao tek sa dva-tri standardna igrača, dok je ostale poštedio za danas.

Put do samog finala za Sevillu je bio vrlo dramatičan. U četvrtfinalu najprije je španjolska momčad u uzvratu morala nadoknaditi minus od jednog gola protiv Porta, da bi prava drama uslijedila u polufinalu protiv Valencije. Sevilla je na Mestallu otputovala sa lijepom prednošću od 2-0, da bi u uzvratu bila razbijena i u završnicu ušla sa 0-3. U petoj minuti sudačke nadoknade tada se ukazao Stephane M'Bia i nakon jednog kornera pogotkom odveo svoju momčad u Torino.


Gledajući posljednje Sevilline rezultate stječe se dojam o krizi, ali Ivan Rakitić pokušao je uvjeriti javnost u suprotno:

'Svi smo na sto posto svojih mogućnosti za utakmicu protiv Benfice. Ne mislim tu samo na fizičku, već i na mentalnu pripremljenost. Postoje utakmice kada možda nismo na pravoj razini, ali ovo je finale i za njega ćemo biti na najvišem nivou. Svi mi igrači protiv Benfice želimo odigrati utakmicu naših života.'

Što se tiče izostanaka situacija uoči finala nije baš idealna jer su zbog lakših povreda u ovom trenutku upitni napadač Kevin Gameiro i krilo Vitolo. Njihovo je stanje prokomentirao trener Emery:

'Nisam ni sam siguran kakvo je stanje s njima. Vidjet ću kako će odraditi posljednji trening, a tada ću sačekati i liječničko izvješće. Za sada ih nisam otpisao, ali ne mogu još kazati hoće li zaigrati protiv Benfice.'

Eventualno neigranje spomenutog dvojca moglo bi biti određeni hendikep, ali teško da bi itko od njih bio u sastavu od prve minute i da je zdrav.

Zbog suspenzije pravo nastupa danas nema veznjak Jairo Sampeiro što ne bi trebao biti pretjeran hendikep s obzirom da on ne spada u krug standardnih prvotimaca. Od ranije su još ozlijeđeni Denis Čerišev, Cicinho i Sebastian Cristoforo.

Kako u ovom trenutku Unai Emery ima samo 16 u potpunosti spremnih igrača, u Torino je poveo i tri člana druge momčadi, a ako Vitolo i Gameiro ne budu u mogućnosti biti u kadru prijavit će Carlosa Fernandeza i Antonija Cotana.

Benfica je već na pola puta prema povijesnom osvajanju četiri trofeja u sezoni jer nakon prvenstva i Liga kupa, u ovom tjednu imaju priliku dodati im Kup i prvi europski naslov poslije 52 godine čekanja.

Čekanje mnogi povezuju s famoznim Guttmanovim prokletstvom prema kojemu će Benfica na europski naslov čekati još gotovo toliko i zahvaljujući kojemu su ostali poraženi u prethodnih sedam europskih finala.

Jorge Jesus ne zamara se crnom serijom europskih finala od kojih je i on izgubio jedno, lani u trećoj minuti nadoknade protiv Chelseaja, i smatra kako su večeras izgledi podjednaki:

'Mislim da nijedna strana u finale ne ulazi kao favorit,' jedni i drugi imamo po 50% izgleda. Prošle godine pokušali smo istim putem kao ove i došli smo do finala. Sada smo jači za to iskustvo i znamo što očekivati. Morate biti uistinu dobri kako bi izborili europsko finale tako da imam veliko poštovanje prema Sevilli koja također ima svako pravo na osvajanje natjecanja. Na nama je da zaustavimo tu kletvu koje će jednog dana svakako biti prekinuto. Zašto ne već ovdje u Torinu?

Benfica je u knockout fazu Europske lige stigla kao trećeplasirana u LP i prvi je klub koji je finale EL izborio bez poraza. Ne samo da nisu poraženi u EL (6-2-0) već su u proteklih 6 mjeseci (41 utakmica) rijetko gubili. Preciznije, tek dva puta od Porta u utakmicama u koje su ulazili manje zainteresirani.

Prva je bila u Kupu, druga u nedjelju u prvenstvu kada je od prvih 11 nastupio tek Enzo Pérez koji nema pravo nastupa večeras.

Osim Enza Péreza, večeras su izvan konkurencije Marković, Salvio i Sílvio i Fejsa. I prošle je sezone Benfica u finale EL ušla nakon poraza u Portu, ali ove godine on nije imao nikakve posljedice jer su naslov odavno već arhivirali, ali pred trenera Orlova i dalje se stavlja pitanje o izgubljenim naslovima prošle sezone o čemu je Jorge Jesus:

'U ovom ćemo finalu potvrditi sav naš rad i trud od prethodnih godina koji je došao na naplatu. Došlo je konačno vrijeme za priznavanje svih tih godina rada i ove godine u tome smo uspjeli.'

Benfica osim sedam izgubljenih europskih finala zaredom večeras je suočena s još jednom neugodnom tradicijom. Već 14 utakmica odnosno 32 godine ne znaju za pobjedu nad španjolskim klubovima.