povratak u epicentar

Kineski nogometaši iz Wuhana zbog koronavirusa bježe iz Španjolske: U Kini je sad sigurnije nego ovdje...

14.03.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Nogometaši kineskog prvoligaša Wuhan Zalla u siječnju su doputovali u Španjolsku kako bi odradili dio priprema za nastavak sezone. Zbog epidemije koronavirusa koja je krenula baš iz njihovog grada neplanirano su u Španjolskoj ostali gotovo dva mjeseca. Sad se vraćaju u Wuhan

Epidemija koronavirusa u Kini se iz dana u dan smanjuje, posebice u gradu Wuhanu koji je bio epicentar zaraze koja se proširila svijetom. Nogometaši tamošnjeg prvoligaša Wuhan Zalla - za koji igra i bivši napadač Hajduka Jean Kouassi - u Španjolsku su stigli netom prije izbijanja epidemije, a umjesto dvotjednih priprema ostali su puna dva mjeseca.

No, sada je kineska momčad objavila se vraća kući jer se situacija u Kini popravila, dok se stanje u Španjolskoj drastično pogoršava.

Procijenjeno je da je veći rizik za sve da ostanu u Španjolskoj u kojoj se virus tek širi nego da se vrate u Wuhan u kojem se u posljednja dva dana situacija smiruje i broj oboljelih se smanjuje.

Tako su lokalne vlasti u Wuhanu dozvolile povratak momčadi Zalla jer nitko od igrača, članova stručnog stožera i uprave kluba nije zaražen virusom.

'Problem je sada ovdje u Španjolskoj dok je u Kini praktički eliminiran. Do sada se nismo vraćali u Wuhan zbog epidemije i odgode lige, no zbog trenutne situacije u Španjolskoj ipak smo se odlučili vratiti', rekao je trener Wuhana, španjolski stručnjak Jose Manuel Gonzalez Lopez.

'Kina je sada sigurnija od Europe', dodao je Daniel Carrico, bivši nogometaš Seville koji sada igra u Wuhanu. Nastavak kineskog prvenstva planiran je za sredinu travnja, no za sada nema točnog datuma kad će nogometaši ponovno na travnjake.

U Španjolskoj je koronavirusom zaraženo 4.334 osoba, a 122 ljudi je umrlo. La liga je odgođena, a potvrđeno je i da je košarkaš Real Madrida Trey Thompkins pozitivan na COVID-19. Nogometaši kraljevskog kluba u kojem igra i Luka Modrić su u izolaciji.