maxtv prva liga - 27. kolo

Kek i Rijeka spremni su za utakmicu desetljeća!

08.04.2017 u 08:22

Bionic
Reading

Rijeka danas (19 sati, Arenasport 3) ima veliku pobjeći Dinamu na sedam, pa gotovo, nedostižnih bodova, ali ipak goste ne treba otpisati jer su digli formu, no Rijeka je uigranija i kompaktnija, te uz podršku s tribina sigurno može do pobjede kao u dosadašnjih 12 domaćih utakmica u ovom prvenstvu

Stadion na Rujevici je rasprodan u sat vremena, rasprodala bi se bila i tri, a sve podsjeća na 1999. i čuvenu utakmicu Rijeke i Osijeka na nikad punijoj Kantridi. Rijeka je tada pokradena kada joj je poništen regularni gol s kojim bi bila prvak Hrvatske, a 18 godina kasnije opet je ista prilika, zapravo i mnogo veća.

Kako piše Dvoznak.com, adresa za pametno klađenje, ako Dinamo danas izgubi, Rijeka odlazi na sedam nedostižnih bodova.

Kako ove sezone igra momčad Matjaža Keka i koliko djeluje uigrano i samouvjereno, takvu prednost ne bi smjala ispustiti, ali sve je to računica koju treba odgoditi dok ne završi današnji derbi s Dinamom.

Imaju i Zagrepčani svojih planova, digli su i oni formu, te ne dolaze na Rujevicu popiti pet komada kao prošli put.

Miriše ovo na izjednačen dvoboj, moglo bi biti taktičkih okova, pa i opreza s obje strane, a koliko god je ove sezone još neporažena Rijeka kompaktnija i može jače lomiti ritmom, Dinamo ima nekoliko vrsnih pojedinaca, koji mogu potezom i individualnim bljeskom mnogo toga riješiti.

Iako oko ove utakmice već danima vlada golema medijska halabuka i nema toga što se nije izanaliziralo, trener Rijeke Matjaž Kek kao i obično je najmirniji. On već četiri godine stoluje na klupi, sve već zna u dušu i malo toga ga može iznenaditi, makar ni on još nije bio u situaciji da je njegova momčad favorit za naslov prvaka.

'Kada se ujutro probudiš i pročitaš te silne pozitivne poruke navijača i ljudi iz grada, možeš biti ponosan i sretan. Onda znaš da je pred tobom veliki sportski događaj, velika utakmica i uza sve pisanje i priču zadnjih dana, znamo da nam dolazi suparnik kojeg moramo respektirati, kojeg poštujemo, ali koji u nama tjera strašan motiv i inat. Možemo samo s velikom hrabrošću i puno pameti doći do našeg cilja, a to je pozitivan rezultat', kaže trener lidera Matjaž Kek, a jedini njegov problem oko sastava je kako nadomjestiti kartoniranog lijevog beka Žutu.

Najvjerojatnije će u njegovu ulogu inače desni bočni Vešović, dok će na desno krilo napadač Bezjak. Sve ostalo bit će kao na ranijim dvobojima u nastavku prvenstva, a i nema Kek razloga mijenjati nešto što tako dobro funkcionira i donosi rezultate.

'U glavi mi je manje-više sve riješeno. Pitanje je Martić ili Vešović na lijevoj strani, a na desnom krilu rješenje ću tražiti u Črnicu, Mateiju ili Bezjaku. Teren je to na kojem igraju sve momčadi i koji je uvijek isti. Visina trave je uvijek ista, uvijek se isto zalijeva, tako da ne znam',  pojasnio je strateg Rijeke, a više ili manje rizika u igri ovisit će i o pristupu Dinama jer lideru je i pod povoljna opcija, ali zašto ne riješiti sve pobjedom danas uz toliku podršku s tribina.

'U igri je još 30 bodova i ne treba gledati da će se u derbiju dogoditi nešto presudno. Ova utakmica ima psihološki itekako veliki značaj, ali čekaju nas još svi suparnici u ligi, pa razmišljamo samo kao o jednoj utakmici, a nikako o završnom činu prvenstva', podvukao je trener domaćih Matjaž Kek, koji lukavo pokušava smanjiti pritisak u glavama njegovih igrača jer ovo su utakmice u kojima se od prevelike želje može i izgorjeti, odnosno izaći iz taktičkih okvira, koji su jako važni.

Dugo godina Dinamo nije bio u poziciji lovca, kao što nije imao ni konkurenta, koji bi ga pritisako do zadnjeg kola. Sada se pojavila i dogodila Rijeka, očito jača nego ikada i Dinamo je u teškoj poziciji, premda odlučuje sam o svojoj sudbini.

Četiri boda zaostaka može nadoknaditi i prestići aktualnog lidera, ako pobijedi u svih 10 utakmica do kraja, kao što je slavio u dosadašnjih šest u 2017.

Naravno, mnogo je lakše to reći, nego napraviti na terenu jer Riječani na svom stadionu nikome ne praštaju i imaju svih 12 pobjeda u ovom prvenstvu. Nije Dinamo ovdje pobijedio od rujna 2014. što mu je i jedini trijumf u prošlih devet dolazaka.

Teško da bugarski strateg Ivajlo Petev može nečim iznenaditi Keka, Slovenac je mnogo veći lisac i iskusniji strateg, ali već je rečeno da Dinamo ima pojedince kao što su Sammir, Soudani, Ćorić ili Hodžić, koji mogu biti prevaga.

Naravno, mogu to kod Rijeke biti i Andrijašević, Gavranović, Gorgon ili Mišić, ali derbije često odluče vrlo mali detalji, pa i sreća ili pokoja kriva sudačka odluka. Najslabije karike Dinama su stoperi, a pogotovo Dino Perić, tipični kiks branič.

'Nijedna utakmica nije laka, a svaka daje tri boda. Moramo biti jako koncentrirani i puni samopouzdanja, agresivni cijelu utakmicu. Bitno je kakav ćemo imati pristup u svih 90 minuta, to će odlučiti, a jedina prednost Rijeke je teren, travnjak. No, mi to moramo prihvatiti, moramo se prilagoditi i onda pokazati što znamo. Moramo nastaviti kako smo igrali dosad, na tome smo radili i od utakmice s Osijekom, a ja sam optimist', podvlači kormilar Dinama Ivajlo Petev, koji će najvjerojatnije i izvesti istu jedanaestoricu kao protiv Osijeka.

Tada je Šitum na lijevoj strani zamijenio lakše ozlijeđenog Ćorića, a vrlo dobro je odigrao Sammir, koji očito diže formu. Hodžić nije zabio, ali on je najopasniji strijelac Dinama u nastavku prvenstva.

'Očekujem da bude pravi derbi, da se sve događa i odlučuje na terenu. Nadam se da ćemo izgledati još jače nego u prošloj utakmici, radili smo na tome, trenirali i nema razloga da tako ne bude. Opet ću ponoviti, svaka utakmica nosi maksimalno tri boda, ne nosi pobjeda nad Rijekom šest ili osam. Igrače učim da budu pametni, a želim da takvi budu na Rujevici. Pametni. I kako god završi utakmica, ništa još neće biti gotovo. Konačna odluka znat će se 27. svibnja', naglasio je trener Dinama Ivajlo Petev, o čijem radu će ova utakmica mnogo reći jer težeg izazova dosad nije imao.

Glavni sudac derbija je 34-godišnji Mario Zebec iz Cestice, malog mjesta na granici Hrvatske i Slovenije, najbliže Varaždinu. Ove sezone Zebec sudi jako dobro.