SUKOB U MOSKVI

Kapetan Vedran Ćorluka i suigrači razbjesnili rusku javnost; trener stao u obranu: Neki su iz siromašnih i velikih obitelji...

10.04.2020 u 10:06

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa uzrokovala je financijske probleme i u sportskom svijetu pa klubovi zbog vlastitog opstanka posežu za drastičnim mjerama, a jedna od njih je smanjivanje plaća igračima, trenerima i radnoj zajednici

Nikome nije drago kada mu se petlja po ugovorom zajamčenim primanjima, ali nitko nije mogao očekivati ovakav scenarij koji se zbog smrtonsonog virusa dogaša diljem svijeta. I sport pati pa su na snazi mjere štednje.

U nekim sportskim kolektivima klubovi su jednostranim odlukama prisilili igrače na rezanje plaća, u nekima su se sportaši solidalizirali i sami predložili da im se umanje primanja, a u nekima to odbijaju napraviti.

U Rusiji imaju 'svoj' Dinamo, a to je moskovska Lokomotiva. Igrači prve momčadi su kao i u hrvatskom prvaku odbili smanjenje plaća (40 posto za travanj i svibanj), a uz njih je stao i trener Juri Sjomin, kao što je to napravio u zagrebačkom klubu Nenad Bjelica.

No Sjomin je svoj stav obznanio javno preko kolumne u Sport Expressu.

'Igrači su omogućili klubu ozbiljan novac plasmanima u skupine Lige prvaka dvije sezone zaredom. Iz nekog razloga na to se ne obraća pažnja. Zato, nemojte ih kriviti da su pohlepni i nezahvalni jer navodno ne razmišljajuo klubu koji ih hrani. Prije će biti da oni hrane klub nego da klub više hrani njih', napisao je 72-godišnji Sjomin.

  • +16
Koronavirus u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

'Nogometu bi sada valjalo pomoći, a ne samo da se skuplja novac od igrača... Najlakše je reći: 'Odrekni se dijela svoje plaće... Puno je teže odnositi se prema nogometašu s određenim poštovanjem... Od ugovora s klubom ne žive samo igrači, nego i njihove obitelji. Ponekad su to baš velike obitelji, kao što je to slučaj s našim Brazilcima. Sinovi, braća, rođaci i svi ostali ovise od toga što će im naš igrač poslati iz Rusije. Većina ruskih igrača je u sličnoj situaciji i mnogi od njih dolaze iz siromašnih obitelji, malih sredina, gdje njihovi najmiliji nemaju posla. Nemojte zaboraviti da cijela rodbina ovisi o njima', jasan je bio ruski stručnjak.

Inače, kapetan Lokomotiva je bivši hrvatski reprezentativac Vedran Ćorluka koji uživa veliko povjerenje kod igrača i navijača, a moskovski klub trenutačno je drugi u prvenstvu dok je prije dvije sezone bio prvak.