POSLOŽILO SE

Kao da Sigur, Sahiti i Livaja nisu dovoljni... Karoglan saznao nove loše vijesti

30.01.2024 u 09:48

Bionic
Reading

Reprezentacija Obale Bjelokosti, domaćin afričkog Kupa nacija, je izborila plasman u četvrtfinale nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila ktualnog afričkog prvaka Senegal s 5-4. Do penala rezultat je bio 1-1.

Ova vijest je izravno pogodila svlačionicu Hajduka i trenera Mislava Karoglana s obzirom na to da im se Bjelokošćanin Ismael Diallo neće moći pridružiti u nadolazećem subotnjem susretu s Osijekom. Podsjetimo Niko Sigur i Emir Sahiti propuštaju važnu utakmicu SuperSport HNL-a u Opus Areni protiv Osijeka zbog tri žuta kartona, dok se u završnici utakmice s Rijekom na Poljudu ozlijedio Marko Livaja.

Josip Brekalo može riješiti jednu trećinu problema, no valja imati na umu da se on tek priključio splitskoj momčadi.

Premda se jedva provukla kroz skupinu s jednom pobjedom i dva poraza, zbog čega je izbornik Jean-Louis Gasset dobio otkaz usred turnira, a momčad privremeno preuzeo Emerse Fae, Obala Bjelokosti je u "afričkom klasiku" pobijedila Senegal. Aktualni afrički prvak se prošetao kroz prvi dio prvenstva s tri pobjede i 8-1 razlikom pogodaka, bio je favorit i uoči ogleda u Yamoussoukru, ali je ipak izgubio.

Činilo se kako će Senegal svoju pobjedničku seriju nastaviti i protiv Obale Bjelokost nakon što je poveo već u 4. minuti golom Habiba Dialla. U nastavku susreta je imao još nekoliko prilika za potvrdu vodstva, no Sadio Mane, Ismail Jakobs i Diallo nisu bili precizni. Kazna je stigla u 88. minuti kada je Franck Kessie izjednačio iz jedanaesterca.

Sebastian Haller je ubacio do Nicolasa Pepea kojeg je vratar Edouard Mendy oborio, međutim gabonski sudac Pierre Atcho nije dosudio kazneni udarac. Oglasio se VAR, a sudac je nakon pregleda video snimke ipak pokazao na bijelu točku.

U nastavku susreta više nije bilo golova pa je pitanje pobjednika razriješeno udarcima s bijele točke. Presudio je promašaj Mousse Niakhate u trećoj seriji, branič Nottingham Foresta je pogodio stativu. Ostalih devet izvođača je bilo sigurno. Posljednji, peti gol za domaćine je ponovo zabio Kessie.

Njegov gol i slavlje Obale Bjelokosti pogledajte OVDJE.

Obala Bjelokosti će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika sutrašnjeg susreta Malija i Burkine Faso.

Plasman u četvrtfinale je izborila i reprezentacija Zelenortskih Otoka koja je pobijedila Mauritaniju sa 1-0, a gol odluke zabio je Ryan Mendes iz kaznenog udarca u 88. minuti. Zelenortski Otoci sada čekaju pobjednika susreta Maroko - Južna Afrika.

Ranije su plasman u četvrtfinale izborili Gvineja, DR Kongo, Angola i Nigerija.

DR Kongo se probio među osam najboljih nakon što je u osmini finala porazio Egipat sa 8-7 nakon izvođenja jedanaesteraca. Gvineja je porazila Ekvatorsku Gvineju sa 1-0, Angola je pobijedila Namibiju sa 3-0, dok je Nigerija porazila Kamerun sa 2-0.

U utorak su na rasporedu posljednja dva ogleda osmine finala, a snage će odmjeriti Mali - Burkina Faso, te Maroko - Južna Afrika.