POLITIKA U NOGOMETU

Kanoute kažnjen zbog podrške Palestini

09.01.2009 u 20:39

Bionic
Reading

Disciplinska komisija Španjolskog nogometnog saveza kaznila je napadača Seville Frederica Kanoutea sa 3000 eura zbog majice na kojoj je pisalo 'Palestina'.

Reprezentativac Malija Frederic Kanoute je u susretu španjolskog Kupa protiv Deportiva (2:1) postigao drugi pogodak za Sevillu i proslavio ga podizanjem dresa ispod kojeg je bila majica s natpisom 'Palestina' na nekoliko jezika. Kanoute je odmah dobio žuti karton, ali je sudac nakon utakmice izjavio da ga je kaznio samo zbog dizanja dresa preko glave.
Palestinski veleposlanik u Španjolskoj podržao je potez napadača Seville, dok je izraelski veleposlanik izjavio kako Kanouteov potez prelazi sportske okvire premda sam tekst nije pozivao na nasilje protiv Izraela.

Kanoute je rođen u Francuskoj no prešao je na islam. Nakon dolaska u Sevillu dugo je vremena iz vjerskih razloga odbijao nositi reklamu kockarnice na klupskoj majici. Međutim, nakon silnog pritiska sponzora na upravu Seville, pristao je na reklamu, ali uz uvjet da novac zarađen od reklame ide u fond jedne islamske humanitarne organizacije.