čavara za tportal

Kakva priča mladog napadača! U Dinamu je bio na posudbi, postao je najbolji strijelac juniorske lige, a sada je na čekanju...

01.07.2022 u 07:53

Bionic
Reading

Iako je Dinamo najtrofejniji hrvatski nogometni klub, a još nedavno se ponosio svojom omladinskom školom, već drugu godinu uzastopno naslov u juniorskoj konkurenciji ponio je Hajduk. No, ono što može tješiti čelnike Modrih, jest podatak da je ove sezone najefikasniji igrač u tom uzrastu nosio Dinamov dres, a on je Marko Josip Čavara

S 19 pogodaka, od kojih niti jedan nije postigao s 11 metara, Marko Josip Čavara najbolji je strijelac juniorskog prvenstva, a što se igračima u Dinamovom dresu nije događalo već nekoliko sezona.

Ipak, ono što je još zanimljivije, jest da je Marko Josip Čavara u Dinamu igrao kao posuđeni igrač. I to ne iz nekog inozemnog velikana, već Sesveta. Dakle, Čavara nije produkt Dinamove škole i očito je promaknuo i skautskoj službi maksimirskog kluba.

'Igram nogomet od 2011. godine, odnosno od svoje osme godine. Sve je počelo u Sesvetama. A onda sam od 2014. do 2019. godine bio igrač NK Zagreba, koji me je nogometno i odškolovao', rekao je za tportal 19-godišnji Čavara.

Nakon NK Zagreba vratili ste se u Sesvete, imali potpisan ugovor do kraja ove sezone, ali ste prošlu proveli na posudbi u Dinamu. Jeste li dugo razmišljali kada su vas nazvali da dođete u Maksimir?

'Ne. Jedan poziv bio je dovoljan', kao iz topa odgovorio je Čavara, a onda i nastavio.

'Htio bi iskoristiti ovu priliku te se zahvaliti upravi klub i trenerskom stožeru na ukazanom povjerenju. Bila je to teška sezona gdje smo kao momčad napravili i dali svoj maksimum da bi osvojili prvenstvu. Ispali smo kratki ali uvjeren sam da nam je svima to škola za budućnost i jedno veliko iskustvo'.

Vi ste uvjerljivo najefikasniji igrač prvenstva, s četiri gola više od prvog pratitelja Filipa Čuića. No, Hajduk je odnio naslov?

'Da. I naglašavam, OK je biti prvi strijelac ali nogomet je momčadska igra. Dosta igrača je igralo u B momčadi pa nas je to nekad koštalo rezultata i znam da smo svi dali maksimum da bi osvojili naslov'.

Od malih nogu ste na poziciji napadača?

'Da, klasična 'devetka', centralna špica. Iako znam, kada treba, igrati i na krilnim pozicijama'.

Kao Cristiano Ronaldo ili Gareth Bale?

'Da, na tim pozicijama, ali nisam još kao oni (ha, ha)'.

Jesu li vam oni uzori?

'Ne, to je Robert Lewandowski. Sviđa mi se kako on igra'.

A imate li među hrvatskim napadačima uzora?

'Iskreno, nemam. Jer u zadnjih par sezona niti nemamo takvu, klasičnu devetku. Istina, volio sam gledati na društvenim mrežama i nekim starim snimkama kako zabija Davor Šuker'.

Tko vam je skrenuo pažnju na njega?

'Jednostavno, gledajući te stare zvijezde, sâm sam ga 'otkrio'. I zbilja uživao u tim svim Šukerovim potezima i golovima'.

U kojem ste vi segmentu igre najbolji? Kako najlakše zabijate?

'Ha, ha.. Ne biram, zabijem čime god treba. Ali, zabijam i glavom, dešnjak sam po rođenju, no mislim da mogu reći da me i lijeva noga odlično služi'.

Nego, trenutno ste bez kluba. Jeste li razgovarali s ljudima iz Dinama da ostanete?

'Dinamo je najveći klub u našoj regiji i svakako je čast igrati za njega profesionalan nogomet, ali na meni je prvenstveno da se razvijam i igram'.

Zanimljivo, iako ste zabijali u kontinuitetu te ponijeli naslov najboljeg strijelca juniorskog prvenstva na popisu U-19 reprezentacije niste se našli?

'Najveća čast za mene će biti obući reprezentativni dres. I to mi je jedan velik motiv. Svaki dan dajem sve od sebe da to ostvarim'.

Nego, što ako vas iz Dinama ne pozovu? Postoji li 'plan B'?

'Ljudi koji brinu oko moje karijere sve su preuzeli na sebe. Interes postoji. Ali najbitniji je moj razvoj. Svaki dan korak naprijed'.

Kakvi ste po pitanju škole? Te ste obveze sve odradili?

'Jesam, da. Maturirao sam još prošlog ljeta, u srednjoj školi u Jelkovcu, za tehničara za računala. O fakultetu zasad ne razmišljam, jer znam da je teško uskladiti nogomet i školovanje, ali jednog dana, tko zna'.

Dakle, ako vas Dinamo ne pozove, imate rezervnu varijantu, jer i u IT industriji traže se ljudi?

'Ha, ha.. Ako mislite da sam na igricama ili PlayStationu, malo ću vas razočarati. Jer još uvijek volim pročitati dobru knjigu'.

I dok drugi tek planiraju, ljetni odmor je iza vas?

'Da, gotov je. Bio sam par dana na moru, na otoku Krku, a sada sam već desetak dana u punom treningu. Jer želim spreman doći u novi klub. Koji god procijeni da mogu pomoći', završio je iznimno simpatični, ali evidentno i odlučni, Marko Josip Čavara.