sezona za pamćenje

Kakva nepravda prema Lewandowskom; već sada je zaslužio veliko priznanje, ali Uefa mu ga neće dati čak i ako nadmaši Ronaldov rekord

23.08.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Večeras od 21 sat na stadionu Benfice u Lisabonu igra se finale nogometne Lige prvaka, između Bayerna i PSG-a

Ogledom Bayerna i PSG-a i službeno će biti okončana sezona 2019/20., koju će zbog svih turbulencija a koju je izazvala pandemija koronavirusa pamtiti svi.

No, iako bi svi bili sretni da je 'arhiviramo' što prije uz riječi 'ne ponovila se', ipak bi mogla ostati upisana po nekoliko rekorda te jednim kuriozitetu. I prvo ćemo spomenuti tu mogućnost.

Naime, ukoliko PSG pobijedi, osvojit će prvi trofej Lige prvaka u svojoj povijesti, a ujedno će postati i jedina francuska momčad s naslovom Lige prvaka u novom formatu i tek druga u povijesti nakon Marseillea (1992/93) s ovim europskim naslovom.

A sada o mogućim rekordima. Naime, još se nije dogodilo da jedna momčad, a u slučaju večerašnje pobjede riječ bi bila o Bayernu, sezonu okonča sa svim pobjedama.

Bavarska ekipa u deset dosadašnjih nastupa, upisala je isto toliko pobjeda.

Također, mogla bi biti postavljena još dva rekorda.

Jer Bayern je u deset utakmica postigao 42 pogotka, tri manje od dosadašnjeg rekorda Lige prvaka koji je postavila Barcelona u sezoni 1999./2000., ali igrajući 16 utakmica, pet više nego što će ih imati Bavarci.

Poljak Robert Lewandowski zaslužan je za 15 od spomenuta 42 gola i sa dva pogotka u finalu bi dostigao rekordnih 17 Cristiana Ronalda iz sezone 2013./14. S time da je Portugalac za taj uspjeh imao i dvije utakmice više na raspolaganju, s obzirom na to da se ove sezone, od četvrtfinala, igrala samo jedna utakmica, a te sezone u kojoj je Ronaldo postavio rekord, igrali su se i uzvrati.

S time da moramo dodati, kako je Lewandowski i bez ove finale utakmice upisao već šest asistencija, za razliku od Ronaldove najuspješnije sezone, u kojoj je on s tri utakmice više imao tek pet asistencija.

Zbog svih ovih uspjeha Lewandowskog, možemo samo požaliti što je France Football ove godine odustao od dodjele Zlatne lopte, jer Poljak ju je definitivno zaslužio.

  • +16
Bayern - Olympique Lyon (polufinale Lige prvaka 2019/20) Izvor: EPA / Autor: Franck Fife / POOL