večer za pamćenje

Kakva izvedba Dinama! Na krilima Olma i Ademija pregazili Ferencvaros i ušli u play-off Lige prvaka

13.08.2019 u 21:48

Bionic
Reading

Dinamo se iz Budimpešte vraća s velikom pobjedom 4:0 protiv Ferencvarosa, kojojm je popravio dojam iz prve utakmice (1:1). Iako su svi Dinamovi igrači bili na nivou, Arijan Ademi, Nikola Moro i Dani Olmo, zaslužuju najviše ocjene. Suparnik Dinamu u play-offu za ulazak u Ligu prvaka je norveški Rosenborg, a prva utakmica na rasporedu je sljedeće srijede od 21 sat u Zagrebu

Rezultatska prednost Mađara, jer s obzirom da su u Zagrebu zabili pogodak (op.a. završilo je 1:1) koji bi im pri rezultatu 0:0 donio prolazak, jasno je sugerirala da trener Nenad Bjelica u Budimpešti mora zaigrati s ciljem postizanja gola, to jest otvorenije i ofenzivnije. I za razliku od prvog dvoboja, kada je krenuo s formacijom 4-3-3, sada je momčad postavio u sustav 4-2-3-1, s dvojicom novih igrača. Umjesto Leškovića i Gojaka, priliku su sada dobili Dilaver i Moro.

Naravno, Petković je bio najistureniji, ali u ovoj formaciji Olmo i Oršić bili su još bliže golu, Ademi se primaknuo veznom redu, a njemu je leđa čuvao Moro.

No, sve su to bile ideje uoči početka utakmice na prekrasnoj Groupama Areni, na kojoj se okupilo 20-tak tisuća domaćih navijača i oko 1200 Dinamovih. Raspjevanih, grlatih….

I u takvoj atmosferi nisu loše mogli igrati ni jedni ni drugi.

  • +8
Liga prvaka, 3. pretkolo: Ferencvaros - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

A prvu su priliku imali domaćini, već u drugoj minuti kada je jednu dugačku loptu dobio Nguen, ali je Livaković odlično intervenirao.

Dinamo je uzvratio preko Oršića i Petkovića, što je bio jasan znak da se hrvatski prvak nije uplašio ambijenta.

Novu opasnost pred golom domaćih vidjeli smo u 7. minuti, ali Oršićevo proigravanje prema Petkoviću završilo je u rukama Dibusza.

Domaći su uzvratili novom brzom kontrom, koju je ponovno udarcem završio Nguen. Bio je to jasan znak što je ideja trenera Serhija Rebrova. Prepustio je sredinu terena gostima, te tražio priliku u kontrama.

Međutim, u 16. minuti svi ti planovi domaćih pali su u vodu, jer Dani Olmo je sjajno proigrao Arijana Ademija, koji je lijevom nogom, iz voleja, zabio za vodstvo Dinama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Jesu li domaćini bili šokirani nakon primljenog gola, ili Rebrov nije imao ideju što promijeniti u igri, ali kod domaćih pomaka nije bilo, što je Dinamo skoro iskoristio u 21. minuti. Nažalost, udarac Leovca otišao je pokraj vratnice.

Bjeličina momčad išla je i po drugi gol, kako bi otklonila mogućnost povratka Mađara u igru, jer s eventualnim drugim golom Dinama, Ferencvaros bi morao zabiti tri gola.

No, od 30. minute Ferencvaros se ipak uspio konsolidirati, čak je češće prijetio nego Dinamo, pa se stekao dojam da su se odlasku na odmor i u svlačionice više veselili gosti. A koju sekundu prije kraja prvog poluvremena, domaći su bili najbliže pogotku. Strijelac pogotka u Zagrebu, Siger, sada je naciljao te s 20 metara pogodio vratnicu. Na sreću Dinama, s vanjske strane, pa se na odmor otišlo s prednošću Dinama od 1:0.

Nakon 15-minute pauze, momčadi su istrčali u istim sastavima. A drugo poluvrijeme nije moglo početi bolje za Dinamo. Oršić se sjurio po lijevoj strani, ušao u 16-erac i dodao do Brune Petkovića, koji je sa šest metara, u padu, uspio gurnuti loptu u mrežu za povećanje Dinamove prednosti na 2:0.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Na odgovor Mađara nakon ovog gola ipak se nije čekalo toliko dugo kao u prvom dijelu, međutim taj minus kao da im je oduzeo snagu, volju i motiv, pa su udarci prema Livakoviću bili vrlo mlaki i traljavi.

Dinamo je pak znao što mu je činiti u preostalih 40-tak minuta i uz na tribinama dominantne Boyse te je čekao svoj prigodu.

I dočekao ju je u 54. minuti, u kojoj su s dva dodavanja Olmo i Ademi izigrali domaću obranu, nakon čega je Španjolac zabio za 0:3. S tribina su stigli prvi zvižduci, što je jasno sugeriralo da su se predali i navijači Ferencvarosa.

Izvor: Screenshot / Autor: Vimeo

Brodolom domaćih nastavio se u 69. minuti, kada je zbog drugog žutog kartona u svlačionicu morao Eldar Ćivić.

Bio je to signal i treneru Bjelici da krene s promjenama u sastavu. I očito je opet pokazao kakav ima 'nos'. Jer izvadio je Ademija i Hajrovića te uveo Gojaka i Majera, a baš taj svježi dvojac 'kriv' je i za četvrti gol. Naime, Majer je opalio s 25 metara, Dibusz je tek odbio loptu a nju je preciznim udarcem u mrežu poslao Gojak za konačnih 4:0.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Debakl Ferencvarosa mogao je biti i veći, ali Bruno Petković u 89. minuti nije realizirao kazneni udarac, kojeg je izborio Mislav Oršić.

No, nema veze, i ovako je bilo uvjerljivo.

Prema tome, Dinamo će sljedeće srijede od 21 sat u Zagrebu dočekati Rosenborg i protiv Norvežana se boriti za ulazak u europsku klupsku elitu.