PORAZ KOVAČIĆA I CHELSEA

Kakva drama u Istanbulu; Liverpoolu europski Superkup poslije nevjerojatne utakmice i 11-eraca

Bionic
Reading

Nogometaši Liverpoola pobjednici su Uefinog superkupa koji se igrao u Istanbulu nakon što su boljim izvođenjem jedanaesteraca svladali Chelsea 5:4. Nakon 120 minuta igre bilo je 2:2

U odličnom prvom dijelu pao je tek jedan pogodak iako ih je moglo biti više. Trenutak kada se tresla mreža dogodio se u 36. minuti, Pulisic je pronašao usamljenog Girouda na lijevoj strani, a francuski napadač iz prve pogodio suprotni kut za vodstvo Chelseaja.

Iz prvog poluvremena spomenimo još priliku Salaha u 16. minuti kada je golman Kepa odlično obranio njegov udarac te na drugoj strani u 22. kada je Pedro s lijeve strane šesnaesterca opalio, a Adrian zaustavio loptu koja je potom završila u gredi.

Na odgovor Liverpoola nije se dugo čekalo. U trećoj minuti nastavka Fabinho je ubacio u peterac za Firmina koji je nekako dodao do Manea, a ovaj je iz drugog pokušaja uspio poslati loptu u gol za 1:1!

U 75. minuti golman Chelseaja obranio je udarac Salaha u suprotni kut, nakon čega se lopta odbila do Van Dijka, čiji je udarac Španjolac čudesno uspio skinuti uz pomoć grede.

Desetak minuta kasnije Mane je poslao loptu pored istrčalog Kepe i promašio cijeli gol.

  • +7
Uefin Superkup, Liverpool - Chelsea, 2019. Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

I u produžecima je bilo vatreno. Liverpool je u 95. minuti poveo 2:1. Firmino je poslao povratnu loptu za natrčalog Manea, koji je iz prve pogodio gornji suprotni kut od grede.

Četiri minute kasnije Adrian je srušio Abrahama u šesnaestercu, a s bijele točke precizan je bio Jorginho za 2:2. Do kraja utakmice sijevalo je sa svih strana, opasniji je bio Chelsea, ali nije bilo novog pogotka pa je odluka pala iz jedanaesteraca.,

Odluka o pobjedniku Superkupa tako je po drugi put u povijesti pala udarcima sa 11 metara. Sva petorica izvođača Liverpoola bili su precizni, a u petoj seriji španjolski vratar Adrian obranio je udarac Tammyja Abrahama čime je momčad Jürgena Kloppa došla do novog trofeja.

Mateo Kovačić je bio u početnoj postavi Franka Lamparda, a igrao je do 101. minute, kad ga je zamijenio Ross Barkley. Nažalost, hrvatski reprezentativac ostao je na dva Superkupa osvojena u dresu Real Madrida.

Bio je to šesti nastup Liverpoola u europskom Superkupu, a 'crveni' su po četvrti put postali pobjednicima. Liverpool je bio i posljednji engleski klub koji je osvojio ovaj pehar, kad je 2005. godine u produžetku nadigrao moskovski CSKA.

Chelsea je četvrti put bio u borbi za europski Superkup. Do trijumfa u Istanbuli 'plavi' su jedini put podigli ovaj trofej 1998. pobjedom nad Real Madridom, a dvaput zaredom su poraženi u finalima: 2012. od Atletico Madrida, a 2013. godine od Bayerna također nakon raspucavanja sa 11 metara.

Utakmica na Bešiktaš Parku u Istanbulu ostat će upamćena i kao prvi dvoboj nogometaša najviše europske razine u kojem je pravdu dijelila sutkinja. Ta je čast pripala Francuskinji Stephanie Frappart, a pomagale su joj sunarodnjaknja Manuela Nicolosi i Irkinja Michelle O'Neill.

  • +4
Francuska sutkinja Stéphanie Frappart Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

LIVERPOOL: Adrian - Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson (od 91. Alexander-Arnold) - Milner (od 64. Wijnaldum), Fabinho, Henderson -Oxlade-Chamberlain (od 46. Firmino), Salah, Mane (od 103. Origi). TRENER: Jürgen Klopp.

CHELSEA: Arrizabalaga - Azpilicueta, Zouma, Christensen (od 84. Tomori), Emerson - Jorginho, Kante, Kovačić (od 101. Barkley) - Pulišić (od 74. Mount), Giroud (od 74. Abraham), Pedro. TRENER: Frank Lampard.