Ivica Tucak do 11. medalje

Kako je bivši dragovoljac i samozatajan lik u kojeg su mnogi sumnjali ispisao povijest hrvatskog vaterpola; skinuo je najvećeg

08.04.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska vaterpolska reprezentacija u nedavno završenom Europa kupu, u kojem je u finalu poražena od Mađarske 10:8, osvojila srebrnu medalju postalo je i službeno jasno kako je hrvatski izbornik Ivica Tucak ispisao povijest

Naime, medalja u Europa kupu ukupno je jedanaesta za Šibenčanina Ivicu Tucka, koji je na klupu hrvatske vaterpolske reprezentacije bez prevelike pompe sjeo 2012. godine, nakon što su 'barakude' pod vodstvom Ratka Rudića u Londonu osvojile zlatnu olimpijsku medalju.

Prva medalja koju je Tucak osvojio s hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom jest zlato na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013., a prva veća medalja svakako je bronca iste godine na Svjetskom prvenstvu u Barceloni. Podatak kako je u Europa kupu u Zagrebu Tucak stigao do svoje jedanaeste medalje na klupi Hrvatske sam po sebi sjajan je uspjeh. Primjerice, legendarni Ratko Rudić u razdoblju od svjetskog zlata u Melbourneu 2007. do Olimpijskih igara 2012. osvojio je deset medalja s Hrvatskom.

'Nažalost, nismo imali potrebnu snagu i koncentraciju da dobijemo ovu utakmicu. No to je sport, to je život. Mađari su ovog puta bili bolji i čestitam im. Zaista smo željeli pobjedu svim srcem, ali jednostavno nije išlo. Danas to nije bila ona razina igre koja je potrebna da bi se osvojio turnir', kazao je nakon finalne utakmice skromni izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak, a koji je od dolaska na klupu stalno bio u fokusu javnosti jer nije lako biti Rudićev nasljednik.

>> Kao dragovoljac branio je Šibenik, kći mu je poginula pred očima, a sad je na vrhu svijeta

Uostalom, toliko je puta ispričana životna priča Ivice Tucka, samozatajnog lika koji je do čak 11 medalja kao izbornik Hrvatske stigao nakon velike životne tragedije koja mu je dobrim dijelom usmjerila karijeru.

Ukratko, oni koji ga bolje poznaju prisjetit će se kako je Ivica Tucak u mladosti bio popriličan veseljak, a možda baš zato i nije napravio neku veću igračku karijeru iako je bio izvrstan vaterpolist. Jedan je od rijetkih naših izbornika koji je kao dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu te je branio svoj rodni Šibenik u najtežim danima.

Međutim, život i karijeru Ivice Tucka obilježila je velika obiteljska tragedija. Pred očima mu je u lipnju 2005. godine na šibenskoj rivi poginula kćerkica Tena, kojoj su tada bile tek tri i pol godine. Na nju je pao automat s igračkama... Upravo nakon te tragedije Tucak je prekinuo igračku karijeru i krenuo u trenerske vode.

I malo-pomalo Tucak je napravio smjenu generacija u hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji te je usput osvojio čak 11 medalja na velikim natjecanjima, uključujući titulu prvaka svijeta 2017. u Budimpešti i srebro na Olimpijskim igrama 2018. u Rio de Janeiru. Dvije svakako najveće medalje koje je osvojio…

Tako je samozatajan lik, u kojeg su mnogi sumnjali kada je imenovan izbornikom Hrvatske, u tišini i bez prevelike pompe ispisao povijest i s trona je skinuo najvećeg. I pitanje je gdje mu je kraj.

Sljedeća prilika za medalju je završni turnir Svjetske lige koji će se od 18. do 23. lipnja održati u Beogradu, a za koji je Hrvatska izborila plasman polufinalnom pobjedom protiv Španjolske.

  • +9
Finale 2. LEN Europa kupa, Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL