maxtv, arenasport 3

Kako će Dinamo bez Bjelice? Austrijanac je znao kako riješiti i Benficu, a Istra 1961 ipak nije taj nivo

08.03.2020 u 09:41

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama ove nedjelje na svom stadionu (15 sati, MAXtv, Arenasport 3) dočekuju Istru 1961, ali za razliku od prijašnjih ogleda, na klupi će biti bez prvog trenera Nenada Bjelice. Naime, konačno je odbijena žalba maksimirskog kluba o Bjeličinoj suspenziji, te će prvi čovjek struke maksimirskog kluba mjesec dana imati zabranu vođenja momčadi

U posljednjih je tjedan dana Dinamo ostvario uvjerljive pobjede u prvenstvenim derbijima protiv Rijeke i Hajduka. Rijeka je Maksimir napustila s četiri gola u mreži, a Dinamo je na Poljudu dva puta tresao mrežu Hajduka, dok je u oba navrata Livaković sačuvao svoju mrežu netaknutom. Demonstrirala je Bjeličina momčad da je za neuvjerljive prezentacije nakon zimske stanke glavni krivac bio manjak prave motivacije, a očito je Dinamov trener napravio dobar potez ostavljanjem Petkovića na klupi u određenim utakmicama budući da je reprezentativni napadač pokazao svoju kvalitetu u derbijima. Dinamo je posljednjim pobjedama povećao prednost nad Hajdukom na ogromnih 17 bodova i riješio je sve dileme glede osvajanja novog naslova prvaka, te sada u klubu mirno mogu krenuti u slaganje momčadi za novu sezonu.

Zbog suspenzije, Nenad Bjelica će sljedeće četiri utakmice Dinama morati odgledati s tribina:

'Primio sam odluku komisije nakon žalbenog procesa i ne preostaje mi ništa nego pomiriti se s kaznom od mjesec dana. Žao mi je što neću biti na klupi Dinama u sljedeće četiri utakmice, ali svakako ću sudjelovati u njihovoj pripremi dok će ih s klupe voditi moji pomoćnici u koje imam apsolutno povjerenje'.

Bjelicu će na klupi protiv Istre zamijeniti Rene Poms koji je i najavio utakmicu:

'Spreman sam, nije mi ovo nova situacija i neće biti nikakvih problema. Naš će trener biti odsutan samo u onih 90 minuta za vrijeme same utakmice, to je jedina razlika. Sve drugo ostaje jednako kao prije, Bjelica će i dalje pripremati momčad, a svatko od nas će i dalje raditi svoj uobičajeni dio posla. Bitno je da smo se u ovih nekoliko dana nakon pobjede protiv Hajduka dobro pripremili i da smo spremni. Istra ima dobru momčad, a nakon pobjede protiv Osijeka doći će s puno samopouzdanja. Moramo biti spremni od prve minute. Čeka nas teška utakmica, ali uvjeren sam u pozitivan rezultat ako budemo posve usredotočeni na naše zadatke na terenu'.

Pomsu, dakle, ovo neće biti prvi put da mijenja Bjelicu. Dogodilo mu se to i prošle godine na utakmici s Benficom.

'Imali smo još takvih situacija u prošlosti. Zajedno radimo već osam godina i znalo se dogoditi da ga moram mijenjati na klupi. Uostalom, više se puta to dogodilo i u Italiji, jednom u Austriji, nekoliko puta i u Poljskoj, a evo, sad i ovdje. Dakle, niti je to novo niti to doživljavamo kako nešto posebno. Spremni smo i na takve mogućnosti. Treninzi i priprema su jednaki bio on na klupi za vrijeme utakmice ili ne. Neće biti nikakvih problema. Važni su igrači na terenu'.

Koliko uspijevate unaprijed razraditi ili predvidjeti različite varijante uoči utakmice? Primjerice, plan 'A' ili 'B' u situacijama ako netko bude isključen, ako postignete ili primite rani pogodak, kako odrediti izmjene igrača...

'Trener Bjelica i ja već osam godina radimo zajedno, imamo jednake poglede na nogomet, na stil igre. Ako pripremamo izmjenu za vrijeme utakmice, kratko popričamo o konkretnoj situaciji, o tome koji igrač će ući, koji izaći. I moram reći da u 95 posto takvih slučajeva imamo iste poglede, iste ideje. Dakle, ako i sad učinim neku izmjenu, gotovo sam siguran da bi baš takav bio i potez trenera Bjelice. Uostalom, u ovom sam poslu 10 godina, mislim da nešto znam o nogometu i da mogu donijeti ispravne odluke. U većini situacija on i ja imamo jednako mišljenje, a kad se i dogode neke razlike, onda o njima diskutiramo i na kraju, dakako, odlučuje trener Bjelica'.

Sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Emisiju 'Prva liga' možete gledati odmah nakon završetka posljednje utakmice kola. Više informacija OVDJE

  • +74
Hajduk - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Poms je prilikom najave susreta rekao kako će u nastavku sezone biti rotacija u početnom sastavu Dinama, no nije htio odati koliko će ih biti naspram derbija s Hajdukom.

Istrin je trener Ivan Prelec nakon teškog gostujućeg poraza od Gorice stavio svoj mandat na raspolaganje i bilo je upitno hoće li on voditi momčad u srijedu protiv Osijeka, no on je ostao u klubu i to se pokazalo dobrim potezom jer je njegova momčad upisala iznimno vrijednu pobjedu protiv favorita. Tek što je počela utakmica novopridošli ofenzivac Delić zatresao je mrežu Osijeka za vodstvo Istre, a to je na kraju bio i jedini priznati gol na utakmici.

Gosti su u Puli dva puta tresli mrežu Duke, ali rezultat se zbog intervencije VAR-a nije mijenjao. Istra je prepustila posljednje dvije pozicije na tablici Interu i Varaždinu od kojih sada ima dva boda prednosti uz utakmicu manje, te mirno može čekati gostovanje kod prvenstvenog lidera.

Prelec je najavio gostovanje na Maksimiru:

'Znamo kakva nas utakmica očekuje, Dinamo je Dinamo, ali ni mi nećemo reagirati poput slučajnih prolaznika. Oni su favoriti protiv svakoga bez obzira u kojem sastavu će nastupiti, a to je slučaj i u ovoj utakmici. Ovo su utakmice u kojima ne možemo ni blizu izgubiti koliko možemo dobiti. Na taj način treba gledati i na taj se način pripremamo'.

Gostima će zbog suspenzije nedostajati Einar Galilea Azaceta.

  • +15
Istra 1961 - Osijek Izvor: Cropix / Autor: Marijana Banko / CROPIX
Hrvatska 1. liga
Inter ZaprešićSlaven Belupo0:2
OsijekVaraždin2:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb25202362
2.Hajduk25136645
3.Rijeka25135744
4.Lokomotiva25134843
5.Osijek26119642
6.Gorica2598835
7.Slaven Belupo26751426
8.Istra 196125471419
9.Inter Zaprešić26381517
10.Varaždin26381517
Sljedeće utakmice
8.3.Dinamo ZagrebIstra 1961
8.3.RijekaHajduk
9.3.GoricaLokomotiva
13.3.LokomotivaOsijek
14.3.Slaven BelupoGorica