rastu mu 'dionice'

Kakav preokret u 'slučaju Rakitić': umjesto igrača koji sigurno odlazi, sada su svi oduševljeni njegovim učinkom

08.12.2019 u 11:28

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni reprezentativac i veznjak Barcelone, Ivan Rakitić, napokon je došao na svoje. Nakon što je na početku sezone uglavnom ulazio s klupe, i sve glasnije se pričalo o njegovom odlasku s Nou Campa, trener Valverde posljednjih mu je tjedana počeo davati puno više prilike, a novinari su oduševljeni njegovim učinkom

Ivan Rakitić na Nou Camp je stigao u ljeto 2014. godine, te već u prvoj sezoni odigrao 32 utakmice, od čega u njih 23 bio u početnoj postavi. S godinama, njegov je doprinos bivao sve veći, a zadnjih je sezona bi, uz Lionela Messija, igrač s uvjerljivo najvećom minutažom.

Međutim, tijekom ljeta se nešto očito promijenilo u shvaćanju čelnika Barcelone, te su Rakitića 'zamrznuli' na klupi, pokušavši njegov učinak prebaciti za Frenkieja de Jonga.

Rakitić je strpljivo šutio, marljivo trenirao i čekao svoju priliku. Jer bilo je evidentno da Barcelona ne igra kao prethodnih godina. Ispred Rakitića je bio i Brazilac Arthur, što je Messiju bio problem, jer Brazilac ipak nema takvu odgovornost u defanzivnom dijelu igre, pa je samim time i Argentinac bio malo manje aktivan u igri prema 'naprijed'.

Sve to stvaralo je neugodnost hrvatskom reprezentativcu, jer našao se u situaciji za koju je najmanje kriv bio - on. Novinari su ga seljakali iz kluba u klub, pa su ga čak i navijači uzeli 'na zub'.

Ali očito je trener Valverde, možda čak i kontra želji čelnika kluba, odlučio Rakitića 'vratiti u život', kako bi i Messi proigrao. Smjestio ga je na desnu stranu veznog reda, uz Busquetsa i De Jonga, koji je ordinirao po lijevoj strani. I Barcelona je proigrala.

Stoga ne čude brojni novinski napisi, prepuni oduševljenja za Valverdeovo 'otkriće' kako je ovaj vezni red izuzetno učinkovit. I izvukli su novinari statistiku sa zadnje tri utakmice, protiv Borussije, Atletica i Mallorce, i došli do brojke od čak 94 posto točnih dodavanja. To jest da su od 381 lopte, samo 23 bila kriva.

Osim toga, pedantni statističari zbrojili su čak 43 oduzete lopte dvojca Rakitić - De Jong u te tri utakmice.

Prema tome, jasno svi zaključuju kako je trener napokon stvorio 'savršen vezni red', i u kojem mora biti mjesta i za hrvatskog reprezentativca.

  • +6
La liga, Barcelona - Mallorca Izvor: EPA / Autor: ALEJANDRO GARCIA