NESPORTSKA SERIJA

Kakav je to nastup? Najveća sramota ovih Igara

10.08.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Ukrajinac Maksim Semiankiv šokirao je u Riju javnost možda i najnevjerojatnijim odustajanjem u povijesti vrhunske gimnastike

Na programu je bilo momčadsko natjecanje, a uvjerljivo posljednja završila je Ukrajina. Tako je moralo biti obzirom da je Maksim Semiankiv tijekom natjecanja odlučio - odmoriti. U četiri navrata na raznim je spravama zauzeo početni položaj, odradio početni stav, pustio se, naklonio sucima i mirno odlazio.

'Ovo je čudno, ne sjećam se da sam ovakvo što ikada vidjela,' čudila se komentatorica NBC-a, a u nastavku natjecanja odustajanja su se gomilala...


Postoji više teorija za ovakav nesportski olimpijski nastup. Semiankiv je, čini se, bio lakše ozlijeđen no izbornik ga je imao mogućnost zamijeniti uoči natjecanja. Poslao ga je u rotaciju i mirno odgledao njegovo apsolutno tankiranje.

Spominju se i nekakvi politički protesti, no logičnije je da je on ipak bio sportske prirode. Ili je gimnastičar na grub način treneru pokazivao da nije želio nastupiti, ili je trener svojim vježbačima poručio da čuvaju snagu za pojedinačne nastupe. Ali mogli su se barem ponašati kao na treningu... Na olimpijskoj pozornici ovo je bila poprilična sramota.