JABULANI - LOPTA ZA SP 2010.

Kaka: Baš je super ova lopta

04.12.2009 u 17:56

Bionic
Reading

Službena lopta za svjetsko nogometno prvenstvo koje će se iduće godine održati u Južnoafričkoj Republici zvat će se Jabulani, objavljeno je u petak

Službena lopta Svjetskog nogometnog prvenstva 2010- predstavljena je prvi put u petak u Capetownu uoči ždrijeba koji će se održati kasnije tijekom dana, a na predstavljanju su bili nazočni predsjednik FIFA-e Joseph Blatter, Nijemac Franz Beckenbauer, jedini koji je osvojio svjetsko prvenstvo i kao igrač i kao trener, te engleska nogometna zvijezda David Beckham.

Jabulani je riječ koja dolazi iz isiZulua, jednog od 11 službenih južnoafričkih jezika, a u prijevodu znači 'ujediniti'.

Proizvođač lopte njemačka tvrtka adidas uvela je novu tehnologiju koja će lopti dati izuzetno stabilnu putanju i savršeno hvatanje u svim uvjetima zahvaljujući integriranim brazdama.

Jabulani ima 11 boja, koje označavaju da adidas 11. put ima službenu loptu na svjetskom prvenstvu, ali označava i 11 službenih južnoafričkih jezika, 11 južnoafričkih zajednica i 11 igrača na terenu.

Nakon što ju je testiralo nekoliko profesionalnih nogometaša svi su je pohvalili, a među njima i kapetan Njemačke Michael Ballack koji je izjavio: 'Fantastično, lopta čini baš ono što ja hoću'.

'Za mene je kontakt s loptom jako važan, a baš je to super s ovom loptom', rekao je Brazilac Kaka.