hola Lorenzo Brown

Kad neće Hrvati, hoće Španjolci, a ima ih 47 milijuna! Amerikancu kojeg obožava Hezonja hitno su dali državljanstvo, a zna se i razlog

05.07.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Posljednjih dana aktualiziralo se pitanje stranaca u nekim košarkaškim reprezentacijama, a po tom pitanju prednjači Hrvatska u kojoj su svi čelnici u Savezu – protiv. No, ima i zemalja koje s tim nemaju problema, a najnoviji primjer je Španjolska

Vijest kako je američki košarkaš Lorenzo Brown službeno postao španjolski državljanin, poprilično je odjeknula.

Riječ je o igraču koji je prošlu sezonu sjajno igrao za ruski Unics, klub koji je do sankcija bio hit Eurolige.

Pa kako je završio u dresu Španjolske?

Španjolska je ipak zemlja koja ima 47 milijuna stanovnika i velik fond košarkaša na raspolaganju. U usporedbi s Hrvatskom imaju igrača na bacanje, ali očito ni oni nemaju pravog playmakera TOP kvalitete pa su taj problem ekspresno riješili.

Tako se španjolski izbornik Sergio Scariolo odlučio za stranca na poziciji razigravača jer su mu dva glavna igrača nedostupna za Eurobasketu 2022. koji počinje 1. rujna.

Naime, Ricky Rubio iza sebe ima tešku ozljedu ligamenta koljena, a Sergio Rodriguez odlučio se oprostiti od reprezentacije nakon OI u Tokiju.

Iskusni 31-godišnji američki košarkaš Lorenzo Brown, koji ne nedavno potpisao za Maccabi iz Tel Aviva, nikada nije igrao u Španjolskoj. Nakon kratke NBA karijeru igrao je u Europi po jednu sezonu za Crvenu zvezdu, Fenerbahče i UNICS Kazan. I u svakom od ta tri kluba vrlo brzo postao je ljubimac suigrača, ali i navijača zbog svog stila igre.

No, španjolski izbornik Scariolo jako dobro poznaje Browna jer su surađivali u NBA momčadi Toronto Raptors gdje je talijanski stručnjak tri godine radio kao pomoćni trener.

Osim u Torontu Brown je u NBA ligi igrao za Philadelphiju, Minnesotu i Phoenix uz malu minutažu (oko 12 minuta u prosjeku).

No, dolaskom u Europu dokazao se svojim igrama u Euroligi gdje se brzo nametnuo kao jedna od boljih bekova. Ako se pita hrvatski bek Mario Hezonja, s kojim je igrao prošle sezone u Unicsu, onda je trenutačno najbolji playmaker u Europi. Tako je nedavno napisao i na Twitteru. A trenirao ih je bivši hrvatski izbornik Velimir Perasović i brzo se uklopio u njegov sustav igre.

I nema sumnje kako će Brown jako dobro doći Španjolcima. A mi u Hrvatskoj možemo samo maštati kako bi Hezonja uživao igrajući u dresu Hrvatske uz takvog playmakera zahvaljujući kojem je postao najkorisniji igrač (MVP) VTB lige i značajno je poboljšao svoju igru.

Tko zna, možda jednom i Hezonja progovori na tu temu…

Debitantski nastup za Španjolsku Brown će imati na Eurobasketu u skupini A gdje igraju protiv Bugarske, Gruzije, Belgije, Crne Gore i Turske.

A kada je Hrvatska u pitanju sve je moguće. Osim da se na brzinu angažira stranac 'klase Lorenza Browna' jer bi uz njega proigrali Bogdanović, Hezonja, Šarić, Zubac, Žižić i ostali. No, dok se pita predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa i dok o tome odlučuje Stručni savjet HKS-a – od toga neće biti ništa.

Nakon ovoga da Španjolska treba Amerikanca na poziciji playmakera, a Hrvatska ne treba – više nikome ništa nije jasno!