NOVI SPORTSKI HEROJI

Jukić: Sad smo u svjetskom vrhu i tu ostajemo

07.02.2012 u 08:59

Bionic
Reading

Hrvatska ima nove sportske heroje. Futsal reprezentacija, najmlađa na Europskom prvenstvu, sastavljena isključivo od igrača iz domaće lige, ušla je u polufinale Eura i borit će se za medalje u Zagrebu

Šesterci su u pravilu rulet, ali u ovom slučaju nisu bili. Hrvatska je protiv čvrstih Ukrajinaca u završnoj fazi meča visjela o tankom koncu, ali kada su igrači Mate Stankovića izborili raspucavanje odluke, kapetan Ivo Jukić je obavio posao kao da je već godinama najbolji vratar svijeta.

Nije se 'širio', branio je bez ruku. Navlačio je sirote Ukrajince da pucaju točno tamo gdje on želi i savršenim postavljanjem skinuo tri od četiri penala.

'Juka je pravi kapetan. Prije penala mi je rekao: 'Ja sve skidam', i tako je i bilo', govorio je nakon dvoboja presretni izbornik Mate Stanković i u polufinalu si zaželio Srbiju, koja u utorak igra s Rusima.

'Više bih volio susjede. Znate kako je protiv njih - puna dvorana, sve gori i onda teško možeš izgubiti.'

Jukić je, i nakon dvoboja, ipak zadržao hladnu glavu.

'Ma bit će Rusi, sto posto', i vratio sat na najslavniju utakmicu svoje karijere.

'Obećali smo si prije utakmice da ćemo dati sve od sebe, pa što bude. Uvjerljivo smo najmlađi na turniru, a splitska publika nas je doslovno nosila. Nismo ni znali koliko možemo, a sada smo u svjetskom vrhu i pokazali smo da tu možemo ostati još deset godina', kaže racionalni vratar koji brani boje hrvatskog prvaka Brodosplit Inženjeringa.

Jakov Grcić, jedan od junaka nove hrvatske sportske bajke, sada čeka nastup u svom rodnom Zagrebu.

'Hvala Splitu i Splićanima, stvarno su nam priuštili nezaboravne trenutke, a sada idem doma ostvariti svoj životni san. Igrati ovakvu utakmicu pred punom Arenom', već se mislima preselio na četvrtak Jakov i kratko analizirao najveću pobjedu ove generacije. Za sada.

'Ukrajinci su fantastični, jako disciplinirani, ali vratilo im se ono što su nam napravili u Azerbejdžanu. Teško smo čuvali loptu bez Darija (Marinovića, koji je već u prvom napadu ozlijedio leđa), ali uspjeli smo i sada idemo po borbu za medalje.'

On i Tihomir Novak pozvali su Zagrepčane da napune Arenu i pomognu im u ostvarenju gotovo nestvarnog cilja - osvajanja medalje na Euru.

'S njima će biti lakše, a moram reći da smo svi imali u mislima ovakav rasplet. San se ostvario - tu smo', kaže Novak, koji je i pozdravio sve igrače koji nisu s njima zbog ozljeda ili su bili prekobrojni.

Dvoboj sa Rusima ili Srbima igrat će se u Zagrebu u četvrtak u 18.30, a ulaznice (za oba polufinala, drugo će igrati Španjolci protiv Talijana ili Portugalaca) koštaju 70 kuna. Mogu se kupiti po cijelom gradu i putem interneta, i zagrebačka publika je na velikom testu. Ako oni nisu dovoljan magnet za napuniti najveću dvoranu u Hrvatskoj, onda su sportski kriteriji u Hrvatskoj otišli u krivom smjeru.