u analizi za tportal

Jerko Leko svjestan je gdje leži najveća opasnost za Dinamo, ali i otkrio je recept kako Modri mogu srušiti moldavski Šerif

24.08.2021 u 10:03

Bionic
Reading

Nakon poraza 0:3 kod Šerifa u Tiraspolu pred nogometašima Dinama težak je posao u uzvratu play-offa Lige prvaka. Modri će tako pred svojim navijačima ove srijede od 21 sat (Arenasport 1, MAXtv) morati loviti prednost moldavske momčadi, a kako da Krznarovi igrači lakše dođu do tog uspjeha, o tome svoja razmišljanja ima i Jerko Leko jer je čak četiri puta sudjelovao u pobjedama nad istim suparnikom

Dinamo i Šerif dosad su odigrali već sedam utakmica u europskim ogledima. Prve dvije, u sezoni 2010./11., završile su remijima 1:1, a nakon kojih su Moldavci bili uspješniji u raspucavanju s bijele točke. U sljedeće četiri, igranima u sezonama 2012./13. i 2013./14., a u kojima je Dinamov dres nosio Jerko Leko, sve su otišle na stranu hrvatskog kluba. Tek u posljednjoj, igranoj prošlog tjedna, Šerif je prvi put osjetio slast pobjede, što potvrđuje da se i moldavska momčad u tim godinama kvalitativno jako podigla.

'Sjećam se tih naših prvih utakmica, a mi smo bili toliko fokusirani na sebe da uoči gostovanja u Tiraspolu nismo ni imali neku posebnu analizu njihovih mana i vrlina. Imali smo tu potrebnu energiju, pobijedili smo 1:0. I tek za uzvrat u Zagrebu posvetili sam im više pozornosti. I onda smo upisali pobjedu 4:0. Sezonu kasnije opet smo slavili u obje utakmice. S time da smo u uzvratu, kod njih, pobijedili 3:0. Dakle, tradicijski, u drugim utakmicama Dinamo je uvjerljivo pobjeđivao, rezultatima kakvi nam trebaju ove srijede', prisjetio se u razgovoru za tportal Jerko Leko, bivši hrvatski reprezentativac, a danas trener hita drugoligaškog natjecanja, NK Jarun.

Naravno, ne zavarava se Leko da će Dinamu u srijedu biti jednostavno, jer Šerif je pokazao da zna kazniti suparničke greške. A sada bi gosti mogli imati još više prostora.

'Šerif je u toj prvoj utakmici odlično iskoristio svoje prednosti, odnosno brzinu pojedinih igrača, odličnu tranziciju i kontru. I to bi mogao biti veliki Dinamov problem u uzvratu. Međutim, kako god, Dinamo ne smije čekati, jer bez obzira na to što Šerif ima tri gola prednosti, što je velika razlika u odnosu na one prijašnje oglede, ako vrlo brzo primi prvi gol, sigurno se više neće osjećati tako komforno i mirno. Sigurno će i Šerif imati svojih prilika iz kontri i bilo bi sjajno da ne zabiju iz prve ili druge, onda će Dinamo moći pokazati svoju energiju. Sada nam na ruku ide i to što ne vrijedi pravilo gola u gostima, jer ako i primimo gol i ako smo bili spremni pobijediti 3:0, onda možemo i 4:1. Šerif sigurno nije ekipa u rangu najvećih, onih kojima se ne može zabiti gol. Osim toga, vidjelo se i u prvoj utakmici da oni u tim svojim izlascima nisu baš toliko dobri, odnosno da ne znaju riješiti baš sve situacije 1 na 1.'

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +43
Šerif - Dinamo, play-off Lige prvaka, 2021./22. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo je tijekom vikenda odigrao prvenstvenu utakmicu protiv Lokomotive. Istina, s dva različita poluvremena i s dvije prilično izmijenjene momčadi. Na kraju je upisao pobjedu 1:0, nužnu za samopouzdanje, ali i uz sjajnu reakciju Livakovića u posljednjim sekundama, koja može biti okidač za nove uspjehe.

'Svakako da je ta pobjeda bila važna u psihološkom smislu. No kako se utakmica razvijala, Dinamo je mogao i izgubiti. Sada igrači moraju biti svjesni toga da im se takvi propusti, kao u završnici utakmice protiv Lokomotive, ne smiju dogoditi. Moraju pokazati još više zajedništva, imati tu potrebnu energiju i siguran sam da će Dinamova klasa, koje ima više od Šerifa, doći na vidjelo. Ponavljam, mislim da uz tu energiju Dinamo treba odmah jurnuti po pogodak, koji bi unio nemir u gostujuće redove, a onda neće biti problem zabiti dovoljno pogodaka za prolazak u Ligu prvaka.'

Kad vas već imamo na liniji, čestitamo na odličnim rezultatima Jaruna u drugoligaškoj konkurenciji.

'Hvala. Da, odlično smo ušli u sezonu. Uspostavljena je veza između Jaruna i Lokomotive, pa smo s prvom momčadi Kristijan Polovanec i ja, a uz rad s golmanima u Lokomotivi, s nama radi i Mario Jozić. Imamo i kondicijskog trenera iz Lokomotive te nekoliko juniora koje sam povukao sa sobom. Nismo znali što nas čeka, jer klub je imao dugačke kvalifikacije, malo vremena za pripreme, ali eto, odlično smo krenuli. Pobjeda u prvom kolu, sada u drugom remi, što nam je žao jer smo primili gol u posljednjim sekundama utakmice. No ono što je najvažnije, ljudi u klubu su vrlo realni i nitko ne očekuje čuda, već samo da se osigura ostanak u drugoj ligi, jer pet klubova ispada na kraju sezone. Također, i ja sam vrlo zadovoljan, jer to je nekakav normalan razvojni put za trenera. Budući da polažem za PRO-licencu, a za što mi trebaju dvije godine prakse, može i u drugoligaškom nogometu. Naravno, sve s ciljem da se jednog dana vratim u Lokomotivu, kada se stvore uvjeti. Prošle sezone dogodila se situacija s Hrvatskim dragovoljcem, no kako je Tomić trebao u Kinu, nije se sve rasplelo onako kako sam očekivao, nego je ispalo zbrda-zdola i vratio sam se u Lokomotivu. Ipak, ovo je puno bolji razvojni put za mene, jer tako sam išao i kroz igračku karijeru, svjestan da se ne smiju preskakati stepenice', završio je 41-godišnji Jerko Leko.

Šerif - Dinamo 1:0 (Traore, 45) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal
Šerif - Dinamo 2:0 (Kolovos, 54) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal
Šerif - Dinamo 3:0 (Traore, 80) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal