SOLIDNI

Jedrenje, EP 49er: Kostov i Cupać završili 12.

07.07.2013 u 20:31

Bionic
Reading

Hrvatski jedriličari Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su 12. mjesto na Europskom prvenstvu 49er-a, koje se ovoga tjedna jedrilo u danskom Aarhusu...

Više nego dobar rezultat naše posade. U otvorenom dijelu poretka, u konkurenciji koja će jedriti i na SP, pripalo im je 14. mjesto.

Opet puno čekanja zadnjeg dana natjecanja na Europskom prvenstvu 49er-a u Danskoj. Pomalo hirovito vrijeme koje je na hrvatskoj obali čini se da vlada i u drugim dijelovima Europe, barem u Aarhusu, ako ništa drugo. Ovo područje inače je dosta vjetrovito, tako da je nedostatak vjetra praktički veći dio tjedna iznenadio i domaćine i sudionike.

I danas se zajedrilo iza 14 sati, odnosno muške posade su krenule tek oko 16h. Pavle i Petar se u repasažu nisu uspijeli izboriti za prvo mjesto, odnosno deveto ukupno koje bi ih odvelo u finale.

I da su pobijedili dva plova to bi im donijelo napredak od samo jednog mjesta. No, s obzirom na sve i kako ih nije išlo u prvom dijelu natjecanja možemo biti zadovoljni konačnim rezultatom.

'Dobar je to plasman, flota je bila ogromna, uvjeti na moru vrlo hiroviti i nepredvidljivi, možemo samo žaliti za drugim danom natjecanja kad smo izgubili priključak s vrhom. Ovo ostalo je bilo dobro, i iščupali smo se stvarno iz nemoguće situacije,' kazao je Petar Cupać

Pavle Kostov je dodao:

'Dobro smo jedrili ove sezone dosad, naročito zadnju regatu Europskog kupa u Kielu krajem lipnja gdje smo bili brončani. Htijeli smo to finale ovdje, i mislim da nam je unutra i mjesto. Pitanje je samo trenutka kad ćemo konačno ostvariti taj željeni cilj. Tu smo, jedrimo ravnopravno sa svima.'

A Kostov uskoro će se okušati i u ulozi trenera. Ovoga mjeseca u Poljskoj se jedri Svjetsko juniorsko prvenstvo 49er-a na kojem će Kostov kao trener pratiti Duju i Juru Fžropa, koji su se u dvije seniorske regate, prve ikad na kojima su nastupili, pokazali više nego dobro, stekli značajno iskustvo. Bit će zanimljivo vidjeti što mogu napraviti u juniorskoj konkurenciji, gdje će doduše ponovno biti među najmlađima, s obzirom da je SP do u olimpijskim disciplinama do 21 godine. Duje ima tek 16, a Jure 18 godina.

Seniorsko svjetsko prvenstvo za 49er na rasporedu je u rujnu u Francuskoj.