iskreni Gregg Popovich

Jedan od najvećih trenera svih vremena rekao što zaista misli o Dončiću, a na dosad neviđen način dotakao se Jugoslavije, Kukoča, Dražena, ali i rukometa; svi su ga gledali u čudu

29.10.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Poznato je kako poznati košarkaški trener Gregg Popovich vuče podrijetlo s ovih prostora i da obožava igrače s prostora bivše Jugoslavije koje je počeo intenzivno pratiti 80-ih godina. Stoga ga je bilo zanimljivo slušati njegovo izlaganje kada su ga novinari pitali što misli o Slovencu Luki Dončiću

Uoči utakmice San Antonija i Dallasa novinari su upitali Gregga Popovicha za mišljenje o slovenskom košarkašu Luki Dončiću koji je zaludio obožavatelje NBA košarke. Zapravo, mnogi su u čudu kako Dončić igra, a poznat je i podatak kako je aktualni MVP lige srpski centar Nikola Jokić.

'Pokušajte zamisliti da je cijela Jugoslavija ostala zajedno i da su svi ti igrači u istoj momčadi. To je uzbudljivo. Znate, Slovenci, Hrvati, Srbi, Hercegovci, svi… To je tako cool. On (Dončić) me svaki puta podsjeti kako svi igrači koji iskoče s tog područja postaju velikani. Čini se kao da nema prosječnih kad dođu u ligu. Ako su došli, izvrsni su', kazao je Popovich koji je s druge strane jako strog prema igračima, a to je na svojoj koži nedavno osjetio Hrvat Luka Šamanić kojeg se, zbog odnosa prema igri, riješio.

No, poznato je kako je krajem 80-ih upravo zahvaljujući Popovichu u Spurse stigao Žarko Paspalj, u to vrijeme uz Tonija Kukoča najbolji krilni igrač Europe.

'Sve ovo me vraća u dane kada su Divac, Paspalj, Kukoč, Petrović i svi ti momci igrali u isto vrijeme. Nešto poput Argentinaca prije nekoliko godina. To mi uvijek prvo prođe kroz glavu. A druga misao mi je da se pitam kako je, dovraga, postao tako dobar u tako maloj zemlji? Znam da nije svakodnevno igrao na uličnim terenima poput onih i New Yorku, L.A.-u ili Chicagu, protiv snažne konkurencije. Možda je igrao svaki dan, ali ne u takvoj konkurenciji. Zato treba odati priznanje programima koje imaju. Trenerima. Razini igre i što njihovi treneri moraju proći da postanu treneri. Koliko su igrači disciplinirani, koliko često i naporno treniraju, koliko su ozbiljni... To je velika stvar. I sjajni su u tome', dodao je Popovich.

No, s druge strane – barem kad aje Dončić u pitanju – treba reći kako je on produkt škole košarke Real Madrida jer je rodnu Sloveniju napustio kada je imao 13 godina. Ali, naslijeđe i karakter koji je dobio nitko mu u Španjolskoj nije mogao usaditi. S time se rodio…

'Zato puno zasluga ide njima (trenerima) jer su ti svi igrači došli ovdje. Ostaje dojam da tamo imaju prirodnu sklonost ovoj igri. Na tom području imaju i odlične rukometne momčadi. To je sport donekle sličan košarci. Vjerojatno nikad nije igrao rukomet, ali to je sličan tip sporta. Sve mi je to vrlo zanimljivo i prelijepo za vidjeti', kazao je Pop iako su ga mnogi gledali u čudu jer u SAD-u jer rukomet poprilično nepoznat sport. I vjerojatno su pomislili kako su mu misli odletjele, a zapravo je bio apsolutno u pravu.

No, legendarni Popovich tu nije stao kada je pričao o Dončiću i ostaje dojam da mu je krivo što nije došao u njegovu momčad.

'Osobno, volim koliko je emotivan, kako uživa u igri. Ponekad postane frustriran i onda se naljuti zbog nečega. Ponekad umire od smijeha i uživa u dodavanju koje je izveo ili u trici koju ti je zabio u lice. Jednostavno ga je zabavno gledati, baš zabavno, uz to što je nevjerojatan igrač', završio je Popovich svoje izlaganje o ex YU košarci i Dončiću.