USKRŠNJA REGATA

Jedan, ali vrijedan trijumf Karla Kureta

17.04.2011 u 10:22

Bionic
Reading

U Vodicama je završila petnaesta Uskršnja regata, nakon tri dana uzbudljivog jedrenja. Odluka o pobjednicima pala je u posljednjem plovu, ujedno i jedinom održanom u subotu

Dan je započeo s jakom burom zbog koje je odgođen start regate, ali je vjetar koji je inače odlično služio organizatore ubrzo oslabio, te se jedrilo po laganoj buri. Također, osim u jačini vjetar je oscilirao i u smjeru puhanja što je otežalo posao natjecateljima, ali i dvoboje učinilo maksimalno zanimljivima.

Karlo Kuret na jedrilici Salona 42 imena All 4 One, od samog starta poveo je utrku, u jednom trenutku za malo ga je pretekao Bartul Mišura na jedrilici Teuta, ali Kuret je mirnim jedrenjem povratio vodstvo i kao prvi presjekao liniju cilja kontrolirajući češku jedrilicu Bohemia Express s kojom je vodio direktnu borbu za prvo mjesto.

Iako s istim brojem bodova, zbog boljeg plasmana u posljednjoj regati Kuretova posada osvojila je prvo mjesto, za milimetar. Treće mjesto pripalo je slovačkoj jedrilici Quabremar.

U drugoj skupini regatnih jedrilica odlično je jedrio Krešimir Đakulović na jedrilici Mareus koji je pobjedom u posljednjem plovu potvrdio prvo mjesto u toj skupini. Drugi je bio Branko Ilijadica Rapo, a treća još jedna slovačka posada na brodu Brutal Fish.

Po Open razvrstanju ponovno je neumoljiv bio Bojan Božić na jedrilici Vola Vola koji je pobijedio ispred splitskog Poleta s Nikolom Deškovićem na kormilu, u drugoj Open grupi pobijedila je jedrilica 01 Express koja je u posljednjem plovu uspješno protestirala na Hvar Adventure Rikarda Kuhara koji je u tom plovu diskvalificiran čime je izgubio prvo mjesto u svojoj skupini.

Neizvjesni dvoboji posljednjeg dana jedrenja po promjenjivim, izuzetno zahtjevnim uvjetima za jedrenje, ponovno su pokazali da Uskršnja regata okuplja vrhunske jedriličare iz ovog dijela Europe, a najbolju formu pred svjetsko prvenstvo koje će se održati na Cresu u lipnju pokazali Kuret i češka posada na Bohemiji Express s kormilarom Richardom Vojtom.

S druge strane Uskršnja regata na najboljem je putu da se vrati u svoje najslavnije dane, osim odličnog i neizvjesnog nadmetanja na regatnom polju, natjecatelji i gosti regate koju organizira PBZ Leasing pokazali su veliko zadovoljstvo i zahvalnost organizatorima za napore da se regata stalno unaprjeđuje, čije je ovogodišnje izdanje pokazalo i da naša najkvalitetnija regata ima svijetlu budućnost.