komentar nakon popisa

Je li ovo kap koja je prelila čašu strpljenja izbornika Dalića? Rakitiću poslao jasnu poruku

02.09.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog se ponedjeljka okuplja u Zagrebu, a sve u sklopu priprema za nadolazeće kvalifikacijske utakmice za Euro 2020., obje u gostima, protiv Slovačke (6. rujna) te protiv Azerbajdžana (9. rujna). No ipak je mnoge iznenadila vijest kako ovu akciju preskače Ivan Rakitić iako nije ozlijeđen...

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić imao je peh što je okupljanje predvidio ovog ponedjeljka, ujedno posljednjeg dana prijelaznog roka u većini liga.

Naravno, ne bi to bio nikakav problem da igrači imaju riješen status u klubovima. Ali kako to nije slučaj sa svima, jasno je da će neki na okupljanje doći pomalo konfuznih misli. Tako su ovog ponedjeljka svoj status trebali riješiti Ante Rebić, Dejan Lovren, Ivan Rakitić...

U najpovoljnijoj situaciji bio je napadač Eintrachta Rebić, koji je još u nedjelju stigao u Milano kako bi završio transfer među 'crveno-crne'. Dejan Lovren i Ivan Rakitić pak ne znaju kakva je njihova sudbina u Liverpoolu, odnosno Barceloni i jasno je da im raspoloženje nije baš na vrhuncu.

Stoga nas odluka izbornika Dalića, nakon razgovora s veznjakom Barcelone, ne iznenađuje. No za sve novinare koji godinama prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju vijest da na popisu za dvije ovako važne utakmice nema vrhunskog veznjaka kao što je Rakitić - ipak je bila mali šok.

  • +12
Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije u Zagrebu - rujan 2019. Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Razgovarao sam s Rakitićem, nije riješio svoju situaciju s klubom i nije fokusiran pa neće doći. Umjesto njega pozvao sam Marka Roga', kratko je kazao Dalić uoči okupljanja.

Naravno, kada igrač koji se zaklinje na ljubav klubu u kojem je prošle godine bio praktički nezamjenjiv, a onda preko noći postane 'višak', jer doveli su na Nou Camp nekolicinu mlađih igrača, zbog čega je Rakitić od 270 prvenstvenih minuta odigrao tek 44, jasno je da ga deprimira takav status.

Nije iskusni Dalić želio dublje ulaziti u problematiku oko Rakitića jer još u lipnju moglo se čuti kako dokapetan razmišlja o odlasku iz reprezentacije.

'Nema potrebe, a nije ni vrijeme da razmišljam o Rakitiću što i kako i što će biti kasnije. Nadam se najboljem jer smo i bez njega pobijedili Wales. Sada se moramo fokusirati na one koji su tu, na one koji su spremni 100 posto', kazao je mirnim glasom Dalić, dodavši znakovito: 'Ako bude problema s Rakitićem, ja ću ga riješiti na svoj način.'

No kada je riječ o prošloj akciji koju je preskočio, tada su ga pravdali silnim umorom (fizičkim i psihičkim), što je kasnije potkrijepila i Međunarodna federacija profesionalnih nogometaša FIFPro, naglasivši kako je 'Rakitić očiti primjer prevelikog trošenja nogometaša'.

Ipak, bode to u oči i postavlja se pitanje kako se u istoj situaciji za ove dvije važne gostujuće utakmice Dejan Lovren ima snage i volje priključiti hrvatskoj reprezentaciji, a Rakitić nema? I vrijede li ista pravila za sve igrače ili se ipak nešto čudno događa? Naravno, čak i ako se nešto događa, čak i ako Rakitić možda neće više igrati za Hrvatsku, logično je da to neće procuriti u javnost kako se ne bi narušio mir u svlačionici uoči gostovanja kod Slovačke i Azerbajdžana.

No isto tako se postavlja pitanje hoće li ovo možda biti i kap koja je prelila čašu strpljenja izbornika Dalića, a koji je jasno rekao kako 'nema bojazni zato što nema Rakitića jer tu su Vlašić i Brekalo koji su puni volje i želje'.

Poruka je poslana, a samo je upitno kako će je Rakitić shvatiti.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl