SVI SMO ZABORAVILI

Je li Hrvatska svjesna da pomoć Italije nije dovoljna?

13.10.2015 u 11:49

Bionic
Reading

Hrvatska javnost jako dobro zna da Italija ne smije izgubiti od Norveške ako želimo izravno na Euro, no pomalo zaboravlja da naši nogometaši moraju pobijediti u utorak protivnika koji je u posljednje vrijeme namučio mnoge. Malta se neće predati bez borbe...

Hrvatski nogometaši možda su na impresivan način pobijedili Bugarsku u subotu na Maksimiru, ali posao u grupi H nisu dovršili. Gostovanje na Malti na papiru se čini kao najlakše moguće i sve su oči uprte na ono što se događa između Italije i Norveške. Međutim, hrvatski kiks u utorak nije potpuno nemoguć.

Malta igra iz ciklusa u ciklus sve bolje, a rezultati ove reprezentacije u skupini H pozivaju na oprez. Maltežani su uspjeli ne izgubiti od Bugarske u gostima te zatim odigrati neriješeno s Azerbajdžanom, a dvije utakmice protiv Italije izgubili su rezultatom 1:0. Malta nije ni San Marino ni Andora ni Gibraltar. S njima imaju posla svi.

Uostalom, pitajte Slavena Bilića. Malteška Birkirkara, klub za koji igra nekoliko udarnih igrača reprezentacije, odvela je pobjedom 1:0 kod kuće West Ham do penala i tek nakon njih ispala od londonskog kluba u Europskoj ligi.

Malta možda nema velikih zvijezda, igrači su joj najdalje dogurali do ciparske lige, no talijanski izbornik Pietro Ghedin dobro ih je posložio. Bod su u stanju 'ukrasti' s vremena na vrijeme, a tim se uspjehom mogu pohvaliti i protiv Hrvatske. Odigrali su Maltežani s našima 1:1 u kvalifikacijama za SP, u rujnu 2005. godine.

Ni ova generacija se nije lako obračunala s Maltom u prvoj utakmici na Maksimiru. Bilo je 0:0 na poluvremenu, a onda su Modrić i Kramarić osigurali pobjedu. Ovaj put na Luku Modrića nećemo moći računati i to posao čini duplo težim. Zato bilo kakvo podcjenjivanje ne dolazi u obzir, jer ne smijemo zaboraviti: nije dovoljno da Italija odradi svoj dio posla, mora i Hrvatska...

EP kvalifikacije

Skupina H

Italija - Norveška 20:45
Malta - Hrvatska 20:45
Bugarska - Azerbajdžan 20:45
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Italija 9 6 3 0 21
2. Norveška 9 6 1 2 19
3. Hrvatska 9 5 3 1 17
4. Bugarska 9 2 2 5 8
5. Azerbajdžan 9 1 3 5 6
6. Malta 9 0 2 7 2