IZLAZ IZ BESKRAJA

Je li došao kraj Dinamovom sviščevom danu?

17.12.2009 u 10:07

Bionic
Reading

'I've got you babe', sluša junak filma 'Beskrajni dan' iz jutra u jutro i osuđen je na isti scenarij kojem ne može pobjeći. Neugodan refren odzvanja i u ušima Dinamovih poklonika već 40 godina. Ipak, i beskrajan dan jednom mora završiti. Dinamo večeras igra odlučujući europski dvoboj protiv Temišvara

Radnja filma i nije previše važna, ali neodoljivo podsjeća na Dinamovu sudbinu. Oholi reporter dolazi na malograđansko slavlje u snijegom okovano mjestašce i tamo biva zarobljen u danu koji se kontinuirano ponavlja. Nema bolje paralele s Dinamovom stvarnošću.

Tijekom šezdesetih godina Dinamo je u Europi prezimljavao u pet navrata. Slavno klupsko razdoblje donijelo je i dva europska finala, ali tada je bilo puno lakše dočekati proljeće. Trebalo je proći dva suparnika, a u jednom navratu čak je bio dovoljan i samo jedan.

Tako je 26. studenog 1969. u drugom kolu Kupa kupova dočekao Olimpique iz Marseillea, rutinski pobijedio 2:0 (na Velodromeu je bilo 1:1) i plasirao se dalje. Ni po čemu se nije dalo naslutiti da će to do danas ostati neponovljen uspjeh. Apsolutno ni po čemu.

Ostatak priče itekako vam je poznat. Od 1970. do 1997. Dinamo je bio na europskim marginama. Bilo kakvi europski uspjesi bili su rijetkost. Vlakova momčad koja je razmontirala Partizan bila je prekretnica, i otada se Dinamo (nakon tri godine Croatije) vraća na kontinentalnu mapu. Ipak, proljeće je i dalje ostalo mit.

Gotovo ništa u klupskoj povijesti nije upisano bez kričavih tonova. Uvijek je drama. Baš zbog toga sutra bi se Dinamo mogao probuditi, a kletva je - nestala. Jednako nenajavljeno kao što je i došla.

Tko bi od ove sezone išta očekivao? Nakon poraza od Ajaxa na Maksimiru Dinamo je matematički ispao! Tada je Uefa cinično vratila oduzete bodove računajući na raspad sistema. Tipična Dinamova priča. Sve je moguće, prognoze su uzaludne. Pao je Anderlecht i san se razbuktao.

Madrid 97, Olympiacos doma 1998, Marseille 1999, Stuttgart 2004, Rennes 2007, Udine 2008. Sve su to (osim zadnje utakmice, koja bi samo najavila mogućnost prolaska) bile Dinamove meč lopte. U Marseilleu je imao pobjedu sve do 90. minute, u Stuttgartu i Rennesu nedostajao mu je jedan gol do pet minuta prije kraja, Cvitanović je protiv Atletica u Madridu imao zicer za produžetak. Nije bilo dovoljno. Generacije su prošle, a mit je ostao.

Današnji klinci (mladi su ipak okosnica ovog sastava) nisu previše impresionirani tim podatkom. Oni su izgubili samo na dva od šest ovogodišnjih gostovanja i znaju da su bolji od Temišvara. Nadaju se da će Ajax odigrati pametno i spremni su na tulum. Tipičan Dinamov završetak bio bi da Ajax dobije, a Temišvar izjednači tri minute prije kraja. I da u tom trenutku počne padati kiša.

Ali to je Dinamo. Prognoze su uzaludne, sve je moguće. Kakvo bi to slavlje bilo...

Dvoboj počinje u 19 sati.