DANAS SJEDNICA IO-A HNS-A

Je li Čačić bio samo paravan za ovog Mamićevog vojnika?

09.09.2015 u 09:53

Bionic
Reading

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza danas će zasjedati, a po svemu sudeći i odlučivati o sudbini Nike Kovača, izbornika nogometne reprezentacije

Nakon posljednjeg kvalifikacijskog miniciklusa Hrvatska se iz Azerbajdžana i Norveške vratila sa samo jednim bodom i kompromitirala svoju poziciju u skupini H, skliznuvši na treće mjesto.

No osim rezultata, narušena je atmosfera na relaciji izbornik - igrači, jer s Kovačeve strane dolazile su riječi o 'mlakom' pristupu, za razliku od igrača koji su tvrdili da su igrali 'maksimalno ozbiljno i sa srcem'.

Zbog toga od nedjelje visi u zraku pitanje hoće li Izvršni odbor ostaviti Niku Kovača da dovrši posao jer, ruku na srce, bez obzira na trenutne probleme, odlazak Hrvatske na Euro još uvijek je vrlo izvjestan. Ako ne kao drugoplasirane momčadi u skupini, onda će to ići preko dodatnih kvalifikacija.

Ipak, ono što u ovom trenutku najviše zaokuplja pažnju hrvatskih navijača jest: ukoliko se IO odluči na Kovačevu smjenu, tko će biti njegov nasljednik?

U utorak su mediji baratali imenom Ante Čačića, trenera Lokomotive, ali i odanog vojnika Zdravka Mamića. Ipak, trener 'lokosa' u razgovoru za tportal.hr potvrdio je kako ni on sam ne očekuje imenovanje u srijedu jer će IO tek odlučivati o smjeni te kupovati vrijeme za razgovor s potencijalnim kandidatima.

Sudeći prema toj izjavi, a sigurni smo da se netko ipak konzultirao s bivšim Dinamovim trenerom - vjerujemo u takav rasplet.

S druge pak strane, iz pouzdanih izvora došla je informacija da je prvi pick HNS-ova čelništva odnosno Zdravka Mamića - Branko Ivanković.

Naravno, njegovo imenovanje bilo bi kudikamo manje iznenađenje nego Čačićevo, pa je njegovo ime pušteno u eter samo kao zamagljivanje ili opipavanje javnog mijenja.

Branko Ivanković, poznatiji kao Tanac, bio je Ćirin asistent na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, njihova je suradnja kasnije nastavljena u bijelom svijetu, a potom je kao izbornik Irana izborio nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006.

Ipak, ono po čemu ga u Hrvatskoj najviše pamte jest vođenje Dinama i jedinstven slučaj: dva otkaza u istoj kalendarskoj godini, ali i treći povratak na istu klupu, što dovoljno potvrđuje koliko poštuje prvog čovjeka hrvatskog nogometa. Tanac je trenutno trener iranskog Persepolisa, velikana tamošnjeg nogometa koji je na začelju tablice, pa vjerujemo da raskid suradnje ne bi bilo teško isposlovati.

Mislite li da je Branko Ivanković najbolje rješenje za izbornika hrvatske nogometne reprezentacije?