VELIKI USPJEH

Janje Alfa Team ekipni prvak Europe u pikadu

02.07.2013 u 14:38

Bionic
Reading

Hrvatski pikadisti briljantno su započeli nastup na Europskom prvenstvu koje se održava u njemačkom gradiću Geiselwind od 29. lipnja do 5. srpnja. U sklopu EP-a se održava i Eurokup, ekipno prvenstvo Europe, a naši su odmah na startu osvojili čak četiri pehara

Najvredniji je svakako naslov ekipnog prvaka Europe koji je osvojila zagrebačka ekipa Janje Alfa Team u elitnoj A kategoriji, dok se broncom okitila ekipa Posejdon 2 iz Kaštel Kambelovca. Čast ostatka Europe spasila je odlična češka ekipa Krasny Kousal koja je uzela srebro.

Veliki uspjeh ostvarile su i djevojke iz splitske ekipe Bila Boja koje su osvojile broncu u konkurenciji dama. Još jedno zlato u Zagreb je donijela ekipa DPO koja je slavila u C kategoriji, najnižem rangu.

Titula Janje Alfa Teama je čak četvrti hrvatski naslov ekipnog prvaka Europe, a za zagrebačku ekipu to je drugi trijumf nakon što su na krovu Starog kontinenta bili 2010. godine. Iako su do finala došli težim putem, kroz repasaž nakon što ih je pobijedio upravo Posejdon 2, prvo su uzvratiti velikim rivalima iz Kaštel Kambelovca, a zatim se u finalu obračunali sa Česima koje su morali pobijediti dva puta jer su došli iz repasaža.

Ali za ekipu koju predvodi Boris Krčmar, najbolji svjetski igrač elektroničkog pikada, ništa nije nemoguće. Uz odlično raspoloženog Krešu Kranjčinu, legendu hrvatskog pikada koji je naslov prvaka Europe osvojio daleke 2000. s velikogoričkom ekipom TGH Vegos, te uz podršku Tomislava Kuštera i Mije Pavlovića koji su izvukli neke ključne mečeve, Zagrepčani su zasluženo osvojili zlato. Uz njih treba spomenuti i ostale članove ekipe, Dražena Vranjkovića i Ivana Krushu, kao i predsjednika Pikado kluba Bistro Janje Miroslava Grubešu koji je osigurao sjajnu logističku podršku ekipi bez koje ovaj trijumf ne bi bio moguć.

Zanimljivo je da je za Borisa Krčmara ovo treći naslov ekipnog prvaka Europe, uz dva osvojena s Janjetom ima i zlato iz 2008. s ekipom PK Varaždin. Posejdon 2 je u finalu prošlogodišnjeg Eurokupa zaustavila odlična ekipa Toi Toi Dixi iz Bratislave, a sada su ih doslovno milimetri dijelili od povratka u finale. U ključnom meču protiv Čeha 'Bogovi mora' su dobili prvu utakmicu i u drugoj gađali nekoliko strelica za izlaz za 2:0 i plasman u finale, ali nisu pogodili. Nakon toga su se Česi razigrali i prilika je otišla u nepovrat. Tonči Restović je sjajno vukao ekipu cijeli turnir, odličan je bio Miro Buha, nominalno četvrti igrač ekipe koji je zajedno s Ivanom Bilelom upisao neke ključne pobjede, ali svoj dan nije imao prvi igrač ekipe, reprezentativac Vladimir Lešić. Ekipu su činili još Slavko Brzić i Zdenko Smodlaka, uz predsjednika PK Posejdon Ivana Ljubasa.

Bila Boja je donijela tek drugu medalju za Hrvatsku u konkurenciji dama nakon što je 2008. također broncu osvojila zagrebačka ekipa Dream Team Kvim. Splićanke su bile nezaustavljive sve do finala desne strane u kojoj se prejakom pokazala njemačka ekipa Bull Eye Fighters koja je kasnije osvojila zlato, nakon čega su poražene i od češke ekipe Zippo Revival. Ali za Vlatku Lešić, Jasnu Šegvić, Đurđicu Delić, Rinu Radun i Nevenku Šalat Franičević to je sjajno ostvarenje.

Solidan plasman, diobu petog mjesta, ostvario je drugi naš predstavnik, ekipa Tuning Caffe iz Stobreča, inače aktualne prvakinje Hrvatske.
Malo je nedostajalo da i u B kategoriji osvojimo pehar jer je naš jedini predstavnik, ekipa Gornji Stenjevec iz Zagreba, poražena u borbi za broncu od mađarske ekipe P.S.C. Tako su Matija Gazibara, Alan Ljubić, Goran Pleš, Goran Karlović i Mladen Šćulec završili na nesretnom četvrtom mjestu.

Ekipi DPO su trijumf u C kategoriji donijeli Toni Vujević, Saša Kranjčec, Christian Balen, Andrej Redenšek i Darko Đuračić koji su u finalu nakon velike borbe pobijedili jaku njemačku ekipu DC Break Point. Nakon što nisu uspjeli slaviti na Prvenstva Hrvatske početkom svibnja u Senju gdje ih je u finalu zaustavio Madis iz Bestovja, sada su otišli do kraja na prvenstvu Starog kontinenta.

'Ekipa postoji dvije godine, a ovaj rezultat je došao i ranije nego smo to očekivali. Poraz u prvoj utakmici finala protiv Nijemaca nam je bio jedini na turniru, ali smo im odmah uzvratili tako da smo zasluženo osvojili zlato. Želimo se zahvaliti cijelom društvu iz Buzina koje nam daje veliku podršku i naravno našim sponzorima,' rekao je Toni Vujević, jedan od osnivača Pikado kluba DPO.

Rezultati:

SENIORKE - 501 MO
1. Bull Eye Fighters (NJEM)
2. Zippo Revival (ČEŠ)
3. Bila Boja (HRV)
5. Tuning Caffe (HRV)

SENIORI A KATEGORIJA - 501 DO
1. Janje Alfa Team (HRV)
2. Krasny Kousal (ČEŠ)
3. Posejdon 2 (HRV)
9. Nevera (HRV)
13. Dream Team Piccadilly (HRV)
25. Ban Jelačić (HRV)
25. Vrbik-04 (HRV)

SENIORI B KATEGORIJA - 501 MO
1. Feilewerfer 1 (NJEM)
2. Die Glucksritter (NJEM)
3. P.S.C. (MAĐ)
4. Gornji Stenjevec (HRV)

SENIORI C KATEGORIJA - 501 SO
1. DPO (HRV)
2. DC Break Point (NJEM)
3. St. Petersburg (RUS)