TOTALNI KAOS

Izjava koja je NBA ligi nanijela štetu veću od četiri milijarde dolara

Bionic
Reading

Čelnici NBA lige odlučili su otkazati sve medijske aktivnosti košarkaša Los Angeles Lakersa i Brooklyn Netsa, koji će u subotu odigrati pripremnu utakmicu u kineskom gradu Shenzhenu, u želji da se sukob između kineskih vlasti i najbolje košarkaške lige svijeta, u kojem je NBA već pretrpjela veliku materijalnu štetu, ne produbljuje

Sve je 'zakuhao' glavni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey još prošlog tjedna, kad je na svom osobnom Twitter profilu objavio status podrške prosvjednicima u Hong Kongu. Kineske vlasti su osudile taj čin i ocijenile ga miješanjem u kinesku unutrašnju politiku. Smirenju situacije nije pomoglo ni to što je Morey vrlo brzo obrisao spornu objavu.

NBA povjerenik Adam Silver stao je na stranu glavnog menadžera Houstona istaknuvši stav NBA lige kako se tu radi o slobodi govora, što je dodatno naljutilo kineske čelnike pa su odlučili cenzurirati predsezonske NBA utakmice Lakersa i Netsa. Prvi dvoboj je odigran u četvrtak u Šangaju, ali mogli su ga vidjeti samo oni stanovnici Kine koji su bili u dvorani. Televizije CCTV i Tencent, koje imaju prava na prijenos, nisu prikazale taj dvoboj, kao što neće ni onaj koji će biti odigran u subotu u Shenzhenu, gradu na granici s Hong Kongom.

  • +4
Daryl Morey i NBA liga Izvor: EPA / Autor: AARON M. SPRECHER

Nakon što su u Šangaju i Shenzhenu otkazane sve promotivne aktivnosti vezane za dvoboje Lakersa i Netsa, u petak su otkazane i predviđene konferencije za medije, što je bio zahtjev kineskih vlasti, kako bi se utakmica uopće održala. Utakmice će biti, ali oni koji će u njoj sudjelovati o tome neće govoriti.

'Odlučili smo da momčadi neće biti dostupne za medijske aktivnosti do kraja turneje po Kini. Članovi momčadi su stavljeni u zamršenu situaciju bez presedana na teritoriju strane države pa držimo da ne bi bilo pošteno tražiti od njih da se očituju o tome dok su usred svega', stoji u priopćenju iz NBA ureda objavljenom u petak.

Procjenjuje se kako je NBA liga već pretrpjela materijalnu štetu u visini većoj od četiri milijarde dolara zbog ovog slučaja. Mnogi kineski partneri NBA lige su otkazali suradnju, a Nike i NBA trgovine u najvećim kineskim gradovima povukle su iz ponude proizvode povezane s Houston Rocketsima, klubu u kojem je dubok trag ostavio najbolji kineski košarkaš svih vremena Yao Ming i preko kojeg se Kina otvorila kao veliko NBA tržište.

U subotu će u Shenzhenu LeBron James i Anthony Davis pokušati uzvratiti Netsima za poraz 114-111 u Šangaju.