kvalifikacije za sp

Izbornik Zlatko Dalić otklonio sve dvojbe oko dolaska Brozovića i Perišića, a onda i otkrio čemu se Oršić i Lovrić mogu nadati sljedećih dana

21.03.2021 u 21:05

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u Zagrebu ovog ponedjeljka, jer pred Dalićevom je vrstom kvalifikacijski ciklus u kojem se lovi plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru

Podsjetimo, svjetski doprvaci će vizu za Katar loviti u skupini H u kojoj su još Rusija, Slovačka, Slovenija, Cipar i Malta, a samo će pobjednik skupine direktno na SP zajedno s pobjednicima preostalih devet skupina.

Deset drugoplasiranih te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije. U play-offu će se dijeliti još tri karte za World Cup, a 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine sa po četiri reprezentacije. Bit će to format kao i u play-offu za Europsko prvenstvo s polufinalima i finalima u svakoj od tri skupine.

Hrvatska reprezentacija kvalifikacije otvara gostovanjem u Ljubljani kod Slovenije 24. ožujka, a potom je čeka dvostruki program u Rijeci - 27. ožujka protiv Cipra i tri dana kasnije protiv Malte.

No, iako se reprezentacija okuplja nakon četiri mjeseca, neke su okolnosti malo zabrinule izbornika Dalića. Jer Ante Rebić morao je otkazati dolazak zbog ozljede, dok su upitni bili Ivan Perišić i Marcelo Brozović. Kažemo 'bili', jer prema izbornikovim riječima - više nisu.

'Očekujem da u ponedjeljak u Zagreb na okupljanje dođu svi igrači koje sam pozvao osim ozlijeđenog Ante Rebića. Administracija saveza i liječnička služba napravili su posao i imam dobre vijesti...', odgovorio je Zlatko Dalić gostujući na RTL-u na izravno pitanje dolaze li Perišić i Brozović.

Komentirao je Dalić i sjajne predstave Mislava Oršića u Dinamovom dresu.

'Mislav je zaslužio poziv i dobit će minutažu jer imamo tri utakmice', otkrio je Dalić, a onda rekao i par riječi o Kristijanu Lovriću, kojem je prvo uputio pretpoziv, a nakon Rebićeva otkaza i poziv.

'Lovrić je zaslužio moju pažnju, dugo igra dobro u Gorici i među vodećim je strijelcima lige, ali ima peh da smo na njegovoj poziciji najjači. No, sad je s nama i nadam se da će nam pomoći i dobiti minutažu'.

Zanimljivo, Dalić bi mogao ostati i bez pomoćnika Ivice Olića koji je prema pisanju ruskih medija, dobio ponudu za poziciju trenera moskovskog CSKA. Dosadašnji trener Viktor Gončarenko je nakon serije loših rezultata na izlaznim vratima i Rusi pišu kako je posao ponuđen Oliću koji je od 2003. do 2007. uspješno igrao za moskovski klub.

'CSKA ga je pozvao, on će odlučiti što će. I što god odluči, imat će moju podršku i pomoć. Ako ode, bit će mi jako žao jer puno mi znači u stožeru, ali kad te veliki klub kao što je CSKA zove za trenera, to je priznanje i nama svima'.

U utorak će odabranici Zlatka Dalića autobusom krenuti prema Ljubljani gdje će u 16.30 trenirati na stadionu Stožice. Utakmica je na rasporedu u srijedu u 20.45 sati, a nakon susreta će momčad krenuti u Opatiju gdje će boraviti za iduća dva ogleda.