sp u vaterpolu 2024.

Izbornik Ivica Tucak upozorava svoje 'barakude' uoči polufinala s Francuzima

14.02.2024 u 15:27

Bionic
Reading

Hrvatski vaterpolisti sutra od 15.30 sati igraju polufinale Svjetskog prvenstva protiv Francuske. Te smo iste Francuze prije mjesec dana na Europskom prvenstvu lako riješili, bilo je 12:7 za 'barakude'. No, izbornik Ivica Tucak ne dozvoljava opuštanje

'Nema govora o načinu razmišljanja ‘lako ćemo’, niti sam ja ikada tako razmišljao. Kad igramo protiv Kine ili bilo koga tko je možda na papiru manje jak, ugledan, ja prema svakom suparniku imam sportski respekt', kaže odmah 'u glavu' izbornik 'barakuda' Ivica Tucak i nastavlja u istom tonu:

'Jer, bit ću tako slobodan, mislim da samo glup sportaš može podcijeniti suparnika, jer time samo podcjenjuješ i svoj rad. Ne dolazi u obzir, a pogotovo ne u polufinalu Svjetskog prvenstva i protiv suparnika koji se zove Francuska. Svi smo svjesni toga. Znamo da igramo odličan vaterpolo, da imamo vjeru u sebe. Mi nismo pobijedili Francusku i nećemo je pobijediti sve dok to ne učinimo do 32. minute.'

Pa kako će se Hrvatska sutra suprotstaviti Francuskoj?

'Prvo, valja znati da Francuska ima jednog od najboljih igrača na svijetu, Thomasa Vernouxa. Mađarima je onako, ‘hladno zabio pet komada’. ‘Izbušio’ je sve suparnike ovdje i njega je nemoguće čuvati jedan na jedan. Toliko je fizički moćan da je to nemoguće. Da ne spominjem Bodegasa koji je prije desetak godina kada je Italija postizala vrhunske rezultate, on baš bio njihov prvi centar. Zatim Crousillat desno, Bouet lijevo, Fontani na golu. To je sjajna reprezentacija. Zato ćemo Vernouxa sigurno udvajati jer rekao sam da njega jedan čovjek ne može čuvati. On igra obranu, napad, ulazi kao drugi centar i on je sigurno danas među pet najboljih na svijetu, a za kojeg vjerujem da će za koju godinu biti rijetko viđena igračka marka u planetarnom pogledu. Mlad je, potentan, potpuno je posvećen vaterpolu. Mi ćemo ga zatvoriti sigurno dupliranjem, nećemo mu dopustiti nikakav prostor. Jasno, to otvara prostor nekim drugim igračima za šut, ali bolje netko drugo nego on', nabrajao je Tucak pa za kraj istaknuo:

  • +32
Hrvatska - Srbija, SP vaterpolo, četvrtfinale, 13.2.2024. Izvor: Pixsell / Autor: David Damnjanovic/PIXSELL

'Došli smo korak do raja i bogami napravit ćemo sve da napravimo i taj zadnji korak.'

Ante Vukičević igra u Francuskoj još od ljeta 2017. Suigrač je u klubu baš Thomasu Vernouxu, pa ako netko zna ‘u dušu’ Francuze, to je Vukičević.

'Francuska ima dosta igrača baš iz mojeg kluba, iz Marseillea. Mislim da ih je ovdje 7-8, s potpisom igre našeg trenera Kobešćaka. Znamo na čemu on inzistira, a onda i kako se za njih pripremiti. Što se samih igrača tiče, sve se vrti oko Thomasa Vernouxa koji je pokretač cijele njihove igre i energije. Najopasniji, svakako. Uz njega bi istaknuo iskusnog ljevaka Crousillata, jedan od njihovih najbitnijih igrača. Ne bi zanemario vratara Fontanija koji je imao odličan dan protiv Mađara te centar Bodegas', kaže Vukičević, a Marko Žuvela je jedan od igrača koji će imati specijalan zadatak, 'zatvaranje’ Vernouxa:

  • +12
Francuska - Mađarska, SP vaterpolo, četvrtfinale, 13.2.204. Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov

'Njega, ali i Crousillata. Mislim da ćemo na njima bazirati našu igru, te ‘voditi’, usmjeravati igru na druge njihove igrače. Uz onakvu našu igru kao protiv Srbije u drugom poluvremenu, mislim na obranu, ne bi trebali imati problema. Međutim, nimalo ih ne podcjenjujemo. Momčad koja izbaci svjetskog prvaka u četvrtfinalu zaslužuje svaku našu pažnju. A i u skupini su namučili svjetskog doprvaka, momčad Grčke. Oni su opasni. Jesu oni bez Marzoukija došli, ali neće utakmica biti nimalo lagana.'

Spomenimo i to kako će Francuska sutra prvi put u povijesti igrati polufinale nekog Svjetskog prvenstva. A Hrvatska i Francuska se nisu nikada ogledali na SP-ima.

Ukupno smo odigrali 22 službene utakmice, a pobijedili čak 21 put. Poraz tek jedan. Bilo je to u Rio de Janeiru na Olimpijskim igrama 2016. godine.