sp u vaterpolu 2024.

Senzacionalni Francuzi preokretom šokirali Mađare i izborili polufinale s Hrvatskom

13.02.2024 u 20:29

Bionic
Reading

Pravu senzaciju kreirali su vaterpolisti Francuske koji su u posljednjem četvrtfinalnom dvoboju Svjetskog prvenstva u Dohi svladali favoriziranu Mađarsku 11-10 (2-4, 1-3, 3-1, 5-2) te će biti suparnik hrvatskim reprezentativcima u polufinalu

Za Francusku je to prvi plasman u polufinale SP-a u povijesti. Do njega je reprezentacija koju u svojstvu pomoćnog trenera vodi hrvatski stručnjak Vjekoslav Kobešćak došla, iako je na poluvremenu Mađarska vodila 7-3. Francuzi su u drugih 16 minuta nadigrali Mađara 8-3.

Najzaslužniji za senzaciju bio je najbolji francuski vaterpolist Thomas Vernoux koji je s pet golova bio najbolji strijelac utakmice, a upravo njegovim golom tri sekunde prije kraja Francuzi su došli do pobjede 11-10. Nikako ne treba zanemariti i sjajan učinak francuskog golmana Huga Fontanija koji je imao čak 15 obrana.

Uz Vernouxa, tri gola za Francuze postigao je Ugo Crousillat, dvaput je strijelac bio Michael Bodegas, a jedan gol postigao je Romain Marion-Vernoux.

  • +12
Francuska - Mađarska, SP vaterpolo, četvrtfinale, 13.2.204. Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov

Mađarske strijelce je s tri gola predvodio Gergo Zalanki, a dva je postigao Denes Varga.

Polufinalni dvoboj Hrvatske i Francuske na rasporedu je u četvrtak, s početkom u 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, dok će se u prvom polufinalu, koje će započeti u 14 sati, sastati reprezentacije Španjolske i Italije.