okupljanje za ključni dvoboj

Dalić pozvao dva nova čovjeka, a prije prvog treninga otpao i Rakitić; vijesti o obrambenim igračima nisu dobre i to stvara dosad neviđen problem!

11.11.2019 u 10:23

Bionic
Reading

Uoči odlučujuće kvalifikacijske utakmice za plasman na Euro 2020., koju Hrvatska igra u Rijeci protiv Slovačke 16. studenog (20.45 sati), izbornik reprezentacije Zlatko Dalić još uvijek ne zna kako će izgledati obrambena linija s naglaskom na stopere

Kao što je poznato, hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak se počela okupljati u Zagrebu te će istog dana trenirati na terenu Hitrec-Kacian u Maksimiru. Već u utorak Luka Modrić i društvo kreću prema Opatiji te će se u miru pripremati za odlučujuću kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Euro 2020., u kojoj im je potreban bod kako bi i matematički dobili vizu za novo veliko natjecanje.

No otprije je poznato kako zbog žutih kartona neće moći igrati standardni Dejan Lovren & Domagoj Vida, što znači da će, bez ijedne pripremne utakmice i tek nekoliko treninga, Hrvatska dobiti za tu ključnu utakmicu novi stoperski par.

Stoga je logičan potez izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića bio da pozove neke nove igrače, a nije nemoguće da na mjestu stopera vidimo Dinu Perića iz Dinama i Duju Ćaleta-Cara iz Olympique Marseillea. Dugo je opcija da na mjestu stopera zaigra recimo Matej Mitrović (Club Brugge) bila aktualna, ali ga je zaustavila nova ozljeda. Stoga neki analitičari ne otpisuju mogućnost da Dalić, nakon nekoliko treninga, ipak na to mjesto postavi Tina Jedvaja jer je već igrao stopera za Hrvatsku. Tako bi se moglo dogoditi u nekom najlošijem scenariju da Dalić žrtvuje poziciju desnog bočnog igrača, na kojoj Jedvaj redovito igra otkad je ozlijeđen Šime Vrsljako.

Dakle kombinacija ima puno, a ključni čovjek u toj priči svakako je 23-godišnji Šibenčanin Duje Ćaleta-Car, u lipnju označen kao jedan od 'krivaca' za to što mlada U-21 hrvatska reprezentacija na Europskom prvenstvu nije ostvarila zapažen rezultat. Trebao je biti najvažniji igrač u obrani, a otkazao je nastup zbog umora. I nakon toga bio je 'na ledu' kod Dalića koji ga sigurno ni sada ne bi pozvao da na raspolaganju ima Dejana Lovrena i Domagoja Vidu.

Iako će mnogi analitičari reći 'kako Dalić sigurno već zna udarnih 11', neki izvori govore da u ovakvim problemima i dilemi još nije bio.

Duje Ćaleta-Car često je na udaru kritika i zamjeraju mu da je spor i sklon pogreškama, a pitanje je u kakvom je psihološkom stanju nakon svega što se o njemu pisalo i glasina koje su se proširile. Naime, proširila se priča da je umjesto da bude na Euru s vršnjacima odlučio otputovati na egzotičnu destinaciju s djevojkom Adrianom Đurđević. Ispričnicu mu je osigurao klub Olympique Marseille jer ga je želio svježeg i spremnog na pripremama.

Stasiti Dino Perić iz Dinama igra jako dobru sezonu, igra na visokoj razini u Ligi prvaka, ali u dresu hrvatske nogometne reprezentacije nema iskustva i trema bi mogla napraviti svoje. I uz sve to, 26-godišnji Matej Mitrović zbog ozljeda je skupio tek pet nastupa u 14 kola belgijskog prvenstva i pitanje je u kakvoj bi formi stigao da se opet nije ozlijedio. Uostalom, u derbiju protiv Antwerpa za vikend (poraz 2:1) cijelu utakmicu proveo je na klupi.

Otpao i Ivan Rakitić

Postoji veliki problem i u veznom redu jer Ivan Rakitić uopće ne igra u Barceloni, a posljednje vijesti iz Katalonije govore kako se hrvatskom veznjaku upalila Ahilova tetiva, s kojom neko vrijeme ima problema. Iako vijest još nije službena i Rakitić je stigao u Zagreb na okupljanje, poznato je kako na toj poziciji Dalić računa na Nikolu Vlašića jer u zadnje vrijeme briljira za CSKA. No Rakitićev izostanak svakako je samo još jedan dokaz kako Dalić u ovakvim problemima još nije bio otkad vodi Hrvatsku. I pitanje je samo je li to zadnja loša vijest.

Uz sve navedene probleme, još se dogodilo da je zbog ozljede nastup u ključnoj utakmici otkazao napadač Andrej Kramarić. Stoga je izbornik Dalić aktivirao dva pretpoziva, što se moglo i očekivati. Marko Rog (Cagliari) i Josip Juranović (Hajduk) stići će na okupljanje. Hoće li dobiti priliku u toj najvažnijoj utakmici sezone, teško je reći, ali svakako je dobra vijest to da je Rog u pobjedi nad Fiorentinom 5:2 zabio gol te da je odigrao svih 90 minuta.

I ono što također nije nemoguće jest da Dalić možda isproba Roga na desnom beku, što je kod njega već igrao, te tako dobije pouzdanog stopera u Tinu Jedvaju. Za to postoje jako mali izgledi, ali svakako kombinacija ima puno. Činjenica je kako Dalić i suradnici, dok ne snime stanje igrača na treningu (fizičko i psihičko), još ne znaju tko će igrati. Pogotovo ne znaju kako će izgledati zadnja linija, a baš i nije vrijeme za eksperimente.

  • +45
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 7. kolo, Wales - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL