Slučaj Dražen Ladić

Izbornik Dalić čeka ključnu odluku Šukera i čelnika HNS-a; može li nešto poći po zlu?

26.10.2017 u 10:59

Bionic
Reading

Privremeni hrvatski izbornik Zlatko Dalić u četvrtak je u Italiji, gdje je bio u obilasku reprezentativaca, proslavio 51. rođendan. No, s nestrpljenjem čeka petak i sjednicu Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj bi se napokon trebao riješiti 'slučaj Dražen Ladić'

Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, ispred sebe i najbližih suradnika ima na prvi pogled rutinski zadatak. Naime, na sjednici Izvršnog odbora, koja je zakazana petak u 10 sati, očekuje se kako će potvrditi sva tri pomoćnika koja je izbornik Zlatko Dalić nedavno naveo. Jedan od njih, Ivica Olić, je službeno predstavljen na nedavnoj konferenciji za medije.

'Imao sam tri želje u stožeru i na tome ću ustrajati. Uz sebe bih još želio Darija Srnu i Dražena Ladića. Oko sebe želim ljude od povjerenja. Ljude koji su srčani i borbeni, koji mogu pomoći i koji imaju dobar odnos s igračima. Sada nam je najvažnija atmosfera u momčadi', između ostalog je kazao Dalić uoči priprema za dvije utakmice protiv Grčke u dodatnim kvalifikacijama za SP u Rusiji.

No, dok se očekuje kako će Olić i Srna biti potvrđeni iznad imena legendarnog golmana Dražena Ladića obavijena je očito neka sumnja. Barem takav dojam ostaje...

Jer kako drukčije protumačiti pomalo čudnu izjavu za Sportske novosti izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića koji je na temu Ladića između ostalog kazao:

'Moje informacije govore da će izbornik pričekati da prođu te dvije utakmice, da se vidi rasplet događaja, takav sam stekao dojam razgovarajući s njim.'

U najmanju ruku zbunjujuće. Na naš upit Ladić je samo kratko rekao 'bez komentara' uz dodatak:

'Znate kako se kaže, kompromisi na početku nikada ne donose ništa dobro.'

Naravno, u cijeloj priči svakako treba naglasiti kako Ladić godinama vodi pravnu bitku s Dinamom, klubom u kojem je apsolutni rekorder po broju odigranih utakmica. Nakon 15 godina povlačenja po sudovima dobio je nedavno pravomoćnu presudu i odlučio je ovršio klupski račun (nakratko je Dinamo bio blokiran), ali svojih sedam i pol milijuna kuna na ime dugovanja i kamata još nje vidio jer je Dinamo zatražio reviziju te samim time odgodu ovrhe.

U tom istom Dinamu je od 1996. do 2012. godine Damir Vrbanović obnašao funkcije glavnog i izvršnog direktora.

Na upit tportala kakva je procedura odabira Dalićevih pomoćnika u stožeru reprezentacije dobili smo šturi i očekivani odgovor od njihove PR službe:

'Situacija je vrlo jednostavna – ovoga petka Izvršni odbor HNS-a sastat će se na temu organizacije utakmice s Grčkom, prilikom čega će se donijeti i odgovarajuće odluke o sastavu stručnog stožera reprezentacije za te dvije utakmice, a prema prijedlogu koji će podnijeti izbornik Zlatko Dalić.'

Dakle, kada se sve zbroji i oduzme teško da će Izvršni odbor HNS-a pokušati osporiti Dalićeve želje i na taj način mu pokvariti sjajnu atmosferu koju je uveo među igrače pobjedom nad Ukrajinom. Srna je bivši kapetan i igrač s najviše nastupa u reprezentaciji, koji trenutačno ne igra za svoj Šahtar zbog 'slučaja doping', pa je stoga logičan izbor. S druge strane Ladić i Dalić su godinama surađivali i bez obzira na privatnu tužbu s Dinamom te nakon toga otkaz koji je Ladić dobio kao izbornik U21 reprezentacije također ne bi smjelo biti problema.

'Dalić i ja poznajemo se već godinama i kao igrači često smo se susretali na travnjacima. Nakon toga sam ga jako dobro upoznao tijekom studija na višoj trenerskoj školi i dopao mi se njegov način razmišljanja i stil tako da sam ga silno želio kao pomoćnika u mladoj hrvatskoj reprezentaciji, u kojoj smo surađivali gotovo pet godina. Naša suradnja je bila sjajna i mogu vam reći da je Zlatko Dalić jedna od najkorektnijih osoba s kojima sam surađivao', nedavno nam je kazao Ladić koji se s hrvatskim izbornikom, s kojim je osim u mladoj reprezentaciji surađivao još u Saudijskoj Arabiji i Emiratima, ostao u jako dobrim odnosima.

Dakle, samo se čeka službena potvrda najvišeg izvršnog tijela HNS-a koje vodi predsjednik Saveza Davor Šuker. Uz njega u IO su još: Ante Kulušić (dopredsjednik), Ante Vučemilović Šimunović (dopredsjednik) te članovi IO-a Dubravko Galović, Davor Ivić, Drago Lucić, Robert Markulin, Stjepan Merkaš, Damir Mišković, Korado Soldatić i Alojzije Šupraha.

No, mnogi se pitaju kako bi Dalić mogao reagirati ako koji slučajem Ladić ne bude odobren. Ili ako recimo nije na vrijeme službeno predloženom članovima IO-a? Scenarij je to koji bi poprilično rastužio Dalića, razljutio navijače i vrlo vjerojatno otvorio 'pandorinu kutiju.' Stoga na takav rasplet priče nitko ne želi pomišljati uoči utakmice koje HNS-u mogu donijeti astronomsku zaradu od 15-20 milijuna eura, koliko vrijedi plasman na Svjetsko prvenstvo.

  • +20
Svi dosadašnji izbornici hrvatske nogometne reprezentacije (1990-2017) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL