ZASLUŽENO

Izabrani najbolji atletičar i atletičarka u 2023.

12.12.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Američki sprinter Noah Lyles i kenijska srednjeprugašica Faith Kipyegon najbolji su atletičari u 2023. godini prema izboru Svjetske atletike, piše francuska tiskovna agencija AFP

Lyles je zablistao na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti gdje je osvojio čak tri zlatne medalje. Dvadesetšestogodišnji Amerikanac pobijedio je suparnike u utrkama na 100 i 200 metara, a treću zlatnu medalju osvojio je u štafetnoj utrci 4x100 metara.

U glavnom gradu Mađarske najuvjerljiviji je bio u "kraljevskoj disciplini" na 100 metara, kada je pobijedio za 9.83, što je ujedno i najbolji rezultat na svijetu. Ove godine isto vrijeme imaju i Britanac Zharnel Hughes i Amerikanac Christian Coleman.

I za nadolazeću sezonu ima visoke ciljeve. Lyles je već najavio da će na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu osvojiti četiri zlatne medalje na 100 i 200 metara te u disciplinama štafeta 4x100m i 4x400m.

Na ženskoj sceni ove je godine zablistala 29-godišnja kenijska atletičarka Faith Kipyegon. Oborila je čak tri svjetska rekorda u trčanju na 1500 i 5000 metara te na milju, a na SP-u u Mađarskoj osvojila je zlato na 1500 i 5000 metara.

Krovna međunarodna atletska federacija dodijelila je još četiri priznanja. Za uspjehe na atletskim stadionima dobili su ih i Yulimar Rojas iz Venezuele i Armand Duplantis iz Švedske. Rojas je u Budimpešti osvojila svoju četvrtu medalju na svjetskim prvenstvima u troskoku, dok je Duplantis na mitingu u Eugeneu postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom preskočivši 623 cm.

Etiopljanka Tigist Assefa i Kenijac Kelvin Kiptum dobili su nagrade za uspjehe u natjecanjima izvan atletskih stadiona. Assefa je postavila novi svjetski rekord za žene na maratonu u Berlinu (2:11:53), a Kiptum za muške na maratonu u Chicagu (2:00:35).

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'