VELIKO IZNENAĐENJE

Iza preporoda Federera stoji samozatajni Hrvat: Tome se nitko nije nadao!

03.04.2017 u 10:46

Bionic
Reading

Roger Federer vratio se nakon ozljede tenisu i osvojio ove godine sve velike turnire koji su dosad igrani. Za veliki preporod Švicarca definitivno je zaslužna i suradnja s Ivanom Ljubičićem koji se pokazao kao pravo pojačanje u stručnom stožeru...

Kada je švicarski teniski šampion prošle sezone zaposlio Ivana Ljubičića za svog novog trenera, mnogima nije bilo jasno zašto. U karijeri je protiv hrvatskog tenisača imao omjer pobjeda i poraza 13-3 i deset trijumfa u nizu prije nego što se Ljubo umirovio pa su se neki i pitali: što on može naučiti od čovjeka od kojeg je definitivno bio puno bolji tenisač?

No, suradnja s Ivanom Ljubičićem pokazala se kao pun pogodak i dovela do čudesnog preporoda kojem se nitko nije nadao. Naime, nakon 2016. godine koju su obilježile ozljede leđa i koljena, Roger Federer vratio se tenisu ove sezone jači nego ikad, osvojivši Australian Open, Indian Wells i Miami, sve velike turnire dosad igrane.

Što je bolje u Federerovom tenisu nego prije? Bekhend je drastično poboljšao, a servis mu je na odličnoj razini. Dodajmo tome i taktičku zrelost te nepredvidivost rješenja tijekom poena i jasno je da za te novosti moraju zasluge pripadati i Ljubičiću, jer upravo to su bile njegove najjače strane dok je igrao tenis.

Čini se također da se Ivan odlično nadopunjava s drugim Rogerovim trenerom Severinom Luthijem, a zajedno su stekli poštovanje švicarskog šampiona koji sluša njihove savjete i koristi ih na terenu. Ljubičić je uz sve to i odličan motivator, što je jako bitno za trenera 35-godišnjeg igrača koji je u karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti.

Tako je Federer uz pomoć samozatajnog Hrvata koji rijetko daje izjave konačno počeo redovito pobjeđivati Rafaela Nadala, što mu je bio najveći problem tijekom karijere. Samo ove godine ima tri pobjede u nizu, što se nije dogodilo nikad prije.

Ljubičić je pak uz velikog Švicarca ostvario ono što nije mogao kao aktivni tenisač. U Melbourneu je osvojio svoj prvi Grand Slam, a ove nedjelje konačno i Miami, turnir na kojem je 2006. godine zaustavljen na korak do titule, u finalu upravo od Rogera Federera...