kritika prvaka

Ivica Kostelić nije izdržao i nakon ženskog veleslaloma obrušio se na organizatore: Ovo je apsurdno nakon četiri godine priprema!

07.02.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Legendarni hrvatski skijaš Ivica Kostelić nije se mogao suzdržati nakon što je završen ženski veleslalom na ZOI u Pekingu

Nakon što je švedska skijašica Sara Hector osvojila zlato u veleslalomu na ZOI u Pekingu – te je na istoj utrci hrvatska predstavnica Zrinka Ljutić zauzela 28. mjesto - na Facebooku je Ivica Kostelić napisao komentar koji je odjeknuo:

'Danas smo vidjeli još jedan neslavan rekord u povijesti alpskog skijanja: najkraću olimpijsku utrku veleslaloma u povijesti modernih Olimpijskih igara. Kombinirano najbrže vrijeme iznosilo je 1:55.69, s tim da su obje vožnje išle ispod minute. Najduža utrka ženskog veleslaloma na ZOI bila je ona u Naganu 1998. s ukupnim vremenom 2:50.59, dakle 55 sekundi brže od današnjeg veleslaloma.

Ova činjenica još jednom potvrđuje opću tendenciju pogoršanja kriterija u sportu alpskog skijanja, najznačajnije u tehničkim disciplinama. Ono što pitanje čini još više zabrinjavajućim je gotovo potpuna odsutnost svijesti ili kritike o ovom trenutku', piše između ostalog Kostelić.

Još je dodao:

'Organizatori su u ovom konkretnom slučaju izgradili mjesto održavanja od temelja i imali su priliku odabrati koji god nagib po njihovom dogovoru. Sada imamo situaciju u kojoj zagrijavanje više odgovara olimpijskoj utrci nego sama trkačka padina. Ovo je apsurdno nakon četiri godine priprema.

Olimpijski moto koji glasi: 'Citius! Altius! Fortius!' postojalo je stoljećima kao vodeći sportski ideal. Danas se čini da se alpsko skijanje odvojilo od ove drevne istine - ne samo na Svjetskom prvenstvu, već naizgled i na Olimpijskim igrama', dodao je Kostelić.