TUŽAN RASTANAK

Ivano Balić napokon progovorio o reprezentaciji i Goluži!

29.04.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Ikona hrvatskog i svjetskog rukometa, Ivano Balić, u subotu se sa svojim Atleticom oprostio od rukometne Lige prvaka jer madridski je klub poražen u Barceloni s većom razlikom nego su je Balić i društvo ostvarili u svojoj dvorani. No, osim što je propustio još jednu priliku za osvajanje europskog naslova, Balić je poručio da je reprezentacija Hrvatske za njega završena priča

Hrvatski rukomet ide dalje. No, kako je jedan od najboljih svjetskih ruklometaša ikad, Ivano Balić, rekao u velikom intervjuu za Sportske novosti, bez njega. Nije se Balić previše žalio, no otrkio je detalje koji su ostali u zraku još od svjetskog prvenstva u Španjolskoj, na kojem je reprezentacija prvi put igrala bez svog lidera. 

Jeste li u hrvatskoj reprezentaciji osvojili premalo?

'Zlatnih medalja? Da, osvojili smo ih premalo. I za svaku mi je žao. Tvrdoglavi sam ovan i uvijek ću misliti da smo trebali osvojiti pet-šest zlata zaredom kao što su to napravili Francuzi. Mislim da smo to bili u stanju. Ne bježim od krivnje, jer sam i ja kriv što nismo to napravili. Bili smo najtalentiraniji, najbolje smo razumjeli rukomet, igrali najljepše, ali ostali smo samo na dva zlata, od 2004. smo, na žalost, bez najvrjednije od svih medalja'.

Što je s reprezentacijom?
'Gotova je ta priča. Tako se dogodilo, orijentirali su se na mlade, rekli su da više ne trebam i eto. Hvala'.

Ali, prije koju minutu govorili ste o tome da za Hrvatsku trebaju igrati najbolji?
'No, kažem, oni su se orijentirali na mlade i onda se nema smisla vraćati na mene od 34 godine. Duvnjak treba biti nositelj, kao što i jest, treba se pronaći tko će to još igrati uz njega'.

A da uzmemo hipotetski, Slavko Goluža sutra ne bude izbornik, pozove vas netko s kim imate dobar odnos, biste li se tada odazvali?
'Ne, ne bih. To je gotovo, završio sam'.

Je li vam žao?
'Jako mi je žao'.

Koliko ste dugo razmišljali prije negoli ste donijeli ovu odluku?
'Jako dugo. Previše. Smetalo me dosta dana, na kraju sam se pomirio i, evo, to je to. Dao sam za Hrvatsku koliko god sam mogao i što se tiče reprezentacije mogu uvijek sebe pogledati u ogledalo i reći da sam dao sve od sebe svaki put kad sam bio u njoj'.

London je trebao biti idealan kraj?
'Da, to sam želio više od ičega. Jednostavno nije bilo suđeno', dio je Balićevih odgovora, a na pitanje o aktualnom izbornik Slavku Goluži Balić je ostao korektan.

'On je izbornik i on odgovara za rezultat. Odlučio je da me neće pozvati i to je u redu. Nema što. Konačno, donio je broncu. Da je bio Ivano, možda bi bilo i zlato, ali možda bismo ispali i u skupini. Tko zna. Vratili smo se s medaljom, to je uvijek važno'.