uefin koeficijent

Italiji se ovo dogodilo prvi puta u povijesti što se Liga prvaka tiče; evo detalja

19.04.2024 u 08:40

Bionic
Reading

Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika

U novom formatu igrat će se od iduće sezone elitna Liga prvaka te će se proširiti za dodatna četiri mjesta. Dva od nova četiri mjesta popunit će klubovi iz zemalja s najboljim koeficijentom, a nakon odigranih utakmica u četvrtak postalo je poznato da će i definitivno najbolji koeficijent imati Italija.

Omogućili su talijanskom nogometu takvo što Atalanta, koja je u Europskoj ligi izbacila Liverpool te Fiorentina, koja je u četvrtfinalu Konferencijske lige bila bolja od češke Viktorije iz Plzena. Ranije je već bilo poznato da će u Europskoj ligi Italija imati još jednog predstavnika u polufinalu jer su međusobno igrali Roma i Milan.

Tako će Italija po prvi puta u povijesti imati čak pet klubova u Ligi prvaka što svakako puno znači i za popularnost Seria A.

Italija je trenutačno prva na toj ljestvici koeficijenta s 19.429 bodova, dok je druga Njemačka sa 17.642 boda te će vrlo vjerojatno ona biti ta druga zemlja koja će imati pet predstavnika u Ligi prvaka iduće sezone. Italija i Njemačka trenutačno imaju još po tri kluba aktivna u završnicama ovosezonskih natjecanja.

Engleska je treća na ljestvici sa 17.250 bodova, Francuska četvrta s 15.583, a Španjolska peta s 15.312 bodova.

Standings provided by Sofascore