danas se čeka potvrda

Italija na nogama; otkriveno zašto je izbornik Mancini mijenjao golmana u utakmici protiv Walesa i zašto je Donnarumma napustio kamp Azzurra

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 21.06.2021 15:26
  • Objavljeno 21.06.2021 u 14:47
Bionic
Reading

Golman talijanske nogometne reprezentacije, 22-godišnji Gianluigi Donnarumma, definitivno je pomogao izborniku Robertu Manciniju u dostizanju talijanskog rekorda, starog 83 godine, nanizavši 30 utakmica bez poraza na klupi Azzurra

Najduži niz bez poraza Azzurri su ostvarili od studenog 1935. do prosinca 1938. kada su pod vodstvom Vittoria Pozza nanizali 30 susreta bez poraza pri čemu 24 pobjede i šest remija.

U nedjelju su, pobjedom 1:0 nad Walesom taj rekord izjednačili, ali uz još jedan impresivan podatak. A on glasi da su Talijani već 11 utakmica bez primljenog gola, odnosno točno 1055 minuta.

Zadnji put talijanski golman, a i u toj utakmici branio je Donnarumma, morao je po loptu u mrežu 14. listopada 2020. godine, u okršaju protiv Nizozemske. Zadnji koji je matirao golmana Azzurra bio je Donny van de Beek.

Dan nakon treće pobjede u skupini A, spomenuti Gianluigi Donnarumma dobio je slobodno da napusti hotel, odnosno talijanski kamp i obavi liječnički pregled u jednoj rimskoj klinici, a prije nego stavi potpis na ugovor s PSG-om.

Navodno bi već tijekom dana trebao biti i službeno potvrđen transfer, iako se Gigija prije nekoliko tjedana povezivalo s Juventusom.

A kad smo već kod golmana, spomenimo i da je izbornik Mancini na samom kraju jučerašnje utakmice izveo neobičan potez zamijenivši standardnog golmana Donnarummu 12 godina starijim Salvatoreom Siriguom.

Talijanski mediji vrlo brzo su otkrili kako se Mancini na ovaj potez odlučio kako bi ispravio veliku nepravdu prema samom sebi i ono za čim najviše žali u bogatoj karijeri.

Naime, Italija je i 1990. bila u sličnoj euforiji kao i sada, budući da je njena tadašnja sjajna ekipa grupu velikog natjecanja kojem je domaćin, završila s tri pobjede i išla prema naslovu.

Međutim, jedna od najvećih zvijezda talijanskog nogometa u tom trenutku, Mancini bio je jako tužan dok je nacija bila u euforiji, jer u sedam utakmica na SP-u nije dobio ni minutu.

Tadašnji izbornik forsirao je Gianlucu Viallija, Salvatorea Schillacija, Roberta Baggia i Andreu Carnevalea, a Mancini je više puta naglasio da ga je to baš pogodilo.

Zbog toga je jučer dao priliku i rezervnom golmanu da barem na nekoliko minuta na terenu osjeti euforiju koja je preplavila Italiju.

  • +9
Italija - Wales, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: Alessandra Tarantino / POOL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal