Kažnjeni dinamov trener

Istražili smo što Bjelica NE smije raditi na dan utakmice i kakve veze s time ima Mourinhov lukavi trik

06.03.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Više od 50 godina navijači Dinama čekali su utakmicu poput one koja slijedi u četvrtak, kada će u Maksimiru istrčati portugalska Benfica (18.55 sati, Arenasport 1). No povijesnu utakmicu, kao što je poznato, s klupe neće moći voditi suspendirani Nenad Bjelica. Istražili smo što Bjelica uopće smije raditi, a što mu je strogo zabranjeno ovih dana

Kada se Dinamo plasirao među 16 najboljih momčadi Europske lige, nakon što je u dvije utakmice nadigrao plzensku Viktoriju, najveći šok bila je Uefina suspenzija trenera Bjelice jednom utakmicom koju ne smije voditi.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama, ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Umjesto Bjelice, s klupe će Dinamo voditi 43-godišnji Austrijanac Rene Poms, vlasnik Uefine A licence, s kojim Osječanin surađuje već godinama. Posljednji trening Bjelica će s prvom momčadi odraditi u srijedu poslijepodne, a poznato je kako 90 minuta prije utakmice ne smije ni blizu momčadi. No zato smije sve do 90 minuta prije nje održati sastanak s igračima, dati upute svojim pomoćnicima i raditi svoj posao u prostorijama kluba. Ali isto tako mora biti jako oprezan…

Naime, Uefin delegat nadgledat će svaki njegov potez i još jedna kazna bila bi za Dinamo jako velik udarac. Podsjetimo, dok se u utakmici protiv Viktorije još mogao provući nekakav voki-toki, sada će na Bjelicu Uefin delegat gledati puno, puno opreznije. Dakle, opcija voki-toki sigurno otpada...

'Sve je jasno. Ne smijem imati nikakvu komunikaciju. S momčadi mogu biti do sat i pol prije utakmice. I vjerujte mi, neće biti problema. Tu je i Nino Bule, koji mu može pomoći kada se radi o jeziku. Neće biti problema, dvojica su', kazao je Bjelica koji ima veliko povjerenje u svoje pomoćnike, o čemu smo već pisali.

Evo kojih se pravila Uefe kažnjeni Bjelica mora držati:

  • ne smije ulaziti u službene prostorije kluba ili svlačionicu 90 minuta prije početka utakmice
  • ne smije tijekom utakmice na bilo koji način komunicirati sa svojim pomoćnicima (posredno ili neposredno)
  • ne smije gledati utakmicu s mjesta smještena uz teren, ali zato smije zauzeti mjesto običnog gledatelja na bilo kojoj tribini
  • nije obvezan dati izjavu medijima nakon utakmice, a prema pravilniku Uefe, to može obaviti i njegov pomoćnik.

U cijeloj priči dodajmo kako su zaista minimalne šanse da se Bjelica posluži lukavim trikom kojim su se u povijesti nogometa poslužili neki suspendirani treneri kako bi dali upute svojim pomoćnicima te direktno igračima.

Najsvježiji i najpoznatiji primjer trenera koji je lukavim trikom nasamario delegate Uefe svakako jest Jose Mourinho.

Poznata je priča kako je Uefa 2005. godine kaznila Mourinha s dvije utakmice zabrane vođenja momčadi, ali to nije moglo zaustaviti Portugalca da se nekako prošverca u svlačionicu Chelseaja na utakmici protiv Bayerna.

>>> Jose Mourinho progovorio o životnoj drami: Nisam mogao disati, zamalo sam umro...

'Tog dana sam oko podne otišao u svlačionicu i sjedio tamo satima jer je utakmica bila tek navečer. Želio sam da me igrači vide i da im kažem što trebaju raditi. Ušao sam bez problema jer nije bilo nikoga iz Uefe na stadionu, održao sam govor svojim igračima prije utakmice, ali izlazak je već bio problem', priznao je jednom prilikom Mourinho te je detaljno opisao kako je nasamario delegate Uefe.

'Kada smo izlazili iz svlačionice, ekonom kluba se sjetio da uđem u košaru za veš. Da me tako prošverca na tribine, a da me ne vide ljudi iz Uefe', priznao je nekoliko godina kasnije Mourinho.

  • +31
Europska liga, uzvratna utakmica, Dinamo Zagreb - Viktoria Plzen Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL