Svetina ZA TPORTAL

Istina direktora Dinama; evo zašto žele hrvatsko državljanstvo za Španjolca Olma!

08.12.2017 u 12:24

Bionic
Reading

Kada je mladi španjolski nogometaš Dani Olmo stigao iz Barcelone u Dinamo, mnogi su sumnjičavo vrtjeli glavom, a nekoliko godina kasnije slovi kao jedan od najboljih igrača Hrvatski Telekom Prve lige. Ako ovako nastavi, uskoro bi mogao zaigrati i u dresu A reprezentacije. Španjolske ili Hrvatske...

Otprije je poznato to kako je posljednjih godina u Dinamovu omladinsku školu - koja je na jako dobrom glasu u Europi - stiglo nekoliko stranaca. Među njima je i danas 19-godišnji Dani Olmo, koji je u zagrebački klub stigao 2014., kada je imao svega 14 godina. Tada se govorilo o velikom talentu, ali njegov napredak u početku nije bio tako očit. U dosadašnjih 45 utakmica u prvoj momčadi Olmo je zabio deset golova, a usto je upisao velik broj čudesnih asistencija, po kojima je neke nogometne kroničare podsjetio na Roberta Prosinečkog.

Od dolaska u Zagreb, koji je brzo zavolio kao svoj grad, Olmo je trenere Dinama oduševio pristupom, znanjem i ponašanjem. Ali i željom da što bolje svlada hrvatski jezik.

Kada je u ljeto 2016. Dani Olmo svečano potpisao prvi profesionalni ugovor s Dinamom na četiri godine – iako je imao ponude Arsenala i 'njegove' Barcelone - postalo je jasno kako struka u njega itekako vjeruje. Nova mlada zvijezda je rođena!

'Jako sam zadovoljan time što nastavljam karijeru u Dinamu i što sam obnovio ugovor. Smatram da je ovo velik korak u mojoj karijeri te vjerujem da ću u Dinamu i dalje napredovati', kazao je tada presretni Olmo, koji u Dinamu i jako dobro financijski prolazi.

No tu priča ne staje jer nešto više od godinu dana kasnije iz Dinama potvrđuju kako se radi na tome da Olmo dobije hrvatsko državljanstvo, što znači da bi uskoro mogao biti na raspolaganju izborniku Zlatku Daliću. Naravno, ako ne dobije poziv u španjolsku reprezentaciju.

'Istina, radimo na tome da Dani Olmo dobije hrvatsko državljanstvo i po tom pitanju već smo poduzeli neke predradnje, a koliko će to trajati, teško je reći. No moram naglasiti kako je Olmu - koliko ga poznajem - ipak najveća želja nositi dres Španjolske. Ovim činom mi iz kluba željeli smo mu izraziti poštovanje i zahvalnost, a dečko je ipak stanovnik Zagreba. I njemu je drago što je pokrenuta te procedura oko državljanstva, a usput ga moram pohvaliti kako jako dobro govori hrvatski jezik', kazao je direktor Dinama Tomislav Svetina, otkrivši prave motive ove priče.

  • +9
Dinamo u društvu djece predstavio kalendar za 2018. godinu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kao Eduardo ili kao Sammir

Dodajmo kako su od hrvatske samostalnosti dres nogometne A reprezentacije dosad nosili Brazilci Eduardo da Silva (treći strijelac Hrvatske svih vremena!) te kratko Sammir. Hoće li Španjolac Olmo biti novi stranac na toj listi, pokazat će vrijeme…

Najboljih pet strijelaca Hrvatske

  • 45  Davor Šuker
  • 30  Mario Mandžukić
  • 29  Eduardo da Silva
  • 22  Darijo Srna
  • 20  Ivica Olić

Na pitanje koliko je u tri i pol godine Olmo svladao hrvatski jezik Svetina sa smiješkom kaže:

'Odlično! Po mom mišljenju, govori ga bolje nego Eduardo. Moram pohvaliti i Sigalija koji sjajno govori hrvatski i drago nam je svima u klubu zbog toga.'

Za kraj je Svetina želio još nekoliko riječi kazati o Olmu:

'Već sam prije rekao kako me jako veseli to što je jedan igrač iz Barcelone, jednog od najvećih klubova na svijetu, došao u Dinamo i što želi na duži period ostati u našem klubu. Suigrači i treneri o njemu govore samo u superlativima, a Dani je svojim igrama i ponašanjem to i potvrdio. No govoriti o njemu u kontekstu hrvatske reprezentacije, u konkurenciji Modrića, Rakitića, Badelja i drugih, rano je. Dani je tek na početku karijere', poručio je Svetina.

  • +15
Hrvatski Telekom Prva liga, 18. kolo, Dinamo - Inter Zaprešić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL