KAKVA BLAMAŽA

Ismijan novi dres Newcastle Uniteda

24.07.2009 u 17:30

Bionic
Reading

Englezi jako puno polažu u nabavku novih dresova svojih omiljenih nogometnih ekipa i proizvođači i klubovi na tome zgrću milijune. Newcastle United, osim što je sramotno ispao iz Premiershipa prošle sezone, ove je svojim navijačima ponudio gostujući dres koji je cijeli Otok ismijao

U svijetu sporta, u onom ozbiljnom dijela svijeta koji nogomet i druge sportove poistovjećuje i sa zaradom i sa zabavom, prodaja dresova jedan je od važnijih prihoda svakog kluba. Englezi su zbog svog nevjerojatno privrženog odnosa prema nogometu i svojim ekipama, uključujući i reprezentaciju, na vrhu liste potrošača, pa ne čudi da svaki klub s početkom nove sezone predstavlja svojim navijačima i novi dres.

David Beckham je, primjerice, svojedobno Manchester Unitedu osigurao milijune eura prihoda samo od prodaje dresova s njegovim brojem i prezimenom u jugoistočnoj Aziji, a ukupna svota koju su 'crveni vragovi' zaradili na njegovom prezimenu višestruko nadmašuje sav novac uložen u njegov razvoj, plaće i bonuse.

Jasno, klubovi i njihovi sponzori katkad pretjeraju u dizajniranju i navijačima ponude nešto što ne nailazi na odobravanje, ali  s vremenom ljubitelji nogometa prihvate novi dizajn i prodaja dresova krene. No, ono što je Newcastle United ponudio svojim navijačima toliko je loše da je novi dizajn ismijao baš svaki novinar na Otoku. Riječ je o gostujućim dresovima u kojima će 'svrake' igrati svoju prvu sezonu drugoligaškog nogometa nakon dugo vremena.

'Kad smo svojedobno igrali finale FA kupa na Wembleyju, sjećam se da je Newcastle dobio novi dizajn dresova samo za tu utakmicu. U samo jednom danu prodano ih je 50.000', evocirao nam je nedavno Silvio Marić svoja iskustva s Otoka.

Nasuprot tim iskustvima, prema prvim izvještajima s prodajnih mjesta, dnevno se prodaju tek dva-tri nova dresa. Dakle, ne samo što će prodaja iznevjeriti očekivanja, nego je nekad slavni klub i posramljen u javnosti. Čak su mu i njegovi navijači okrenuli leđa…