SVJESNO ODABRALI

Island u drami odao Hrvatskoj golemo poštovanje

22.06.2016 u 20:40

Bionic
Reading

Epohalna završnica u skupini E nogometnog Eura završena je u posljednjem činu u kojem su Islanđani posljednjim vagonom zadnjeg vlaka izbjegli ogled protiv Hrvatske

Portugal na Mađarsku, Island na Austrijance. Donijeli su ti dvoboji čak devet golova i nakon svakog od njih mijenjala se kompletna struktura ždrijeba osmine finala natjecanja.

Duboko u sučevoj nadoknadi Hrvatska je za idućeg protivnika imala Island. Austrija je s (pre)brojnim ljudstvom jurišala po pogodak spasa i dvije minute prije kraja promašila svoju posljednju priliku. Nastavili su sasvim visoko stiskati i nakon izgubljene lopte Island je krenuo u posljednji napad utakmice.

Dvoboj (3:3) Portugal - mađarska upravo je bio završio i na Islanđanima je bio jednostavan odabir. Usporiti akciju i 'ubiti' posljednjih 20 sekundi te ići na Hrvatsku ili zabiti nemoćnom Patriciju i umjesto Hrvata izabrati Engleze. Zabili su! Povijesno gledano, neobična odluka, ali forma s ovog natjecanja sugerira da su napravili racionalan potez. Ova Hrvatska izgleda moćnije od Hodgsonovih Engleza.

Sada počinje sasvim novo natjecanje, a Islanđani su procijenili da ga nikako ne žele otvarati protiv Hrvata. Mišljenje im nije promineila niti činjenica da bi ih nakon Hrvata eventualno čekao daleko lakši protivnik. Ovako im u slučaju uspjeha protiv Engleske vjerojatno slijedi ogled s domaćinima Francuzima.

Trenutak odluke. Ma idemo na Engleze...