FRANCUSKA

Iskupitelji ili skupina isluženih veličina?

20.05.2010 u 12:44

Bionic
Reading

Nema Zizoua, nema Trezegueta ni Thurama... Premda ozbiljno polomljen, još se ne povlači veteran stotina nogometnih bitaka Patrick Vieira, ali kapetansku čast i odgovornost ipak je morao prepustiti Thierryju Henryju. No i Monsieur Supersonique, približavajući se 33. godini, sve je rjeđe u naslovnim ulogama, kao i svojedobno mušičavi vunderkind, danas 31-ljetni Nicolas Anelka

Nakon razočaravajućeg Eura 2008. veteranima je proradio ponos i pokušat će još jedan povratak. No imena pred kojima je donedavno strepio nogometni svijet danas se baš i ne ubrajaju u osobite favorite. Nakon inferiorne izvedbe u nedavnom prijateljskom ogledu sa Španjolskom (0:2) i sam Anelka javno je izrazio bojazan da Francuzi opet neće proći skupinu.

Prvaci svijeta 1998. i finalisti 2006, europski šampioni 2000. godine, avangardna multietnička generacija Tricolora s početka tisućljeća više nije u modi. Nakon naslova '98. i navirućih mladih talenata mnogi su najavljivali da će Francuska cijelo desetljeće dominirati svjetskim nogometom. No pokazalo se da njihova momčad možda jest 'multi', ali joj fali ono 'kulti', u smislu da egoizmi superzvijezda kompromitiraju zajednički cilj. To se osjetilo još na SP-u 2002, gdje su se kao apsolutni favoriti izblamirali s dva poraza i remijem u skupini. Skoro deset godina kasnije i s bitno izmjenjenim kadrom, francuskog izbornika Domenecha muče isti problemi.

'Moraju biti pametni i zaboraviti na svoj ego da bi shvatili kako je jedino tim važan, a ne oni sami. Ako to ne budu razumjeli, trebat će mi pištolj', izjavio je L'Equipeu Domenech.

Pitanje je u kakvom će stanju nakon afere s maloljetnom prostitutkom biti Frank Riberry, krilni motor FC Bayerna. Bilo je pitanje hoće li uopće nastupiti, s obzirom da mu je prijetila optužnica, ali saslušanje je, izgleda, ostavljeno za kasnije. Velika odgovornost na kraju bi mogla pasti na darovitog Boredauxovog Yoanna Gourcuffa, povučenog napadača, od kojeg Domenech već dvije godine pokušava istesati Zidaneovog nasljednika.

PROGNOZA: Francuzima se događa problem za problemom. Ali valja se prisjetiti metafore o ostarjelom, iskompromitiranom boksačkom šampionu koji možda trpi ponižavajuće batine, ali osjeća da ima u sebi snage za još jedan pravi udarac. Imaju igrača koji znaju i još uvijek mogu. Skupina s Urugvajem, Meksikom i domaćinom JAR-om prepuna je 'plutajućih mina', ali Francuzi će proći. Do četvrtfinala bi mogli. Dalje – teško. Za takvo nešto starom će boksaču trebati više od jednog udarca.